Félidőben a diákolimpia

Győzteseket hirdettek a Hegyvidéki Diákolimpia úszó-, partizánlabda- és kosárlabdaversenyein, ezzel lezárult a teremben megrendezett bajnokságok első szakasza. Az eddigi eredmények alapján a kicsik között a Zugligeti iskola, a SOTE és az ELTE, míg a középiskolásoknál a Városmajori Gimnázium csapatainak sikerült a legjobban a téli szezon.

Budapesti viszonylatban, legalábbis ami a diáksportot illeti, Hegyvidék úszónagyhatalomnak számít. A Városmajor utcai sportközpont, a Sportmax, valamint a TF uszodája évek óta nyitva áll az úszni vágyó kerületi gyerekek előtt. Változatos úszóélet jellemzi a hegyvidéki iskolákat is, a második osztályban kötelező úszásoktatás mellett a testnevelők a tanórák keretében is szívesen viszik a diákokat az uszodákba.
Mindennek köszönhetően a Hegyvidéki Diákolimpia számai között az úszás örvend a legnagyobb népszerűségnek. Olyannyira, hogy egyedül itt kell külön indítani a sportággal versenyszerűen foglalkozókat és az amatőröket.
A harmadik korcsoportosok versenyszámaiban három úszásnemben zugligeti siker született. Többen két aranyat is szereztek: Reé Evelyn (Zugliget) 50 méter háton és gyorson is elsőként ért célba, Hirling Márknak köszönhetően szerzett két elsőséget a Németvölgyi iskola, Pőcze Júlia révén két győzelemmel végzett a profik versenyében a Tamási, míg a SOTE a két első helyét Paksi Bencének köszönheti.
A középiskolások között hengereltek a városmajoriak, akik ötször állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára. A profiknál a SOTE bizonyult a legeredményesebbnek, versenyzői ezúttal három aranyéremmel gazdagodtak.
Egyre több fiatal érdeklődik a kosárlabda iránt. Az iskolák egy részében a kicsik már első osztályban megismerkedhetnek a sportág alapjaival, a nagyobbak pedig a tanórákon kívül, a délutáni sportköri foglalkozások keretében rendszeresen kosarazhatnak. Formálódik az együttműködés az egyesületekkel is, a többi között a Vasas és a BSE is fantáziát lát az intézményekkel közösen egy hegyvidéki utánpótlásbázis kialakításában. A szokásoknak megfelelően négy korcsoportban, nemenként megrendezett diákolimpiai kosárlabda-bajnokságokban az általános iskolások között három elsőséget begyűjtő ELTE, illetve a középiskolás korosztályban a fiúk és lányok mezőnyében egyaránt diadalmaskodó Budai Középiskola szerepelt a legjobban.
Talán még az úszásnál is jobban várják a gyerekek a tavaszi partizánlabda-bajnokságot. Idén a versenynek otthont adó Virányos Általános Iskola szerezte meg az első helyet, megelőzve a döntőig magabiztosan menetelő tamásis diákokat. A harmadik helyen a Kós Károly, a negyediken a Jókai iskola csapata végzett.

A jelenleg is zajló röplabda kivételével lezárultak a teremben megrendezett bajnokságok, a következő hetekben a foci és az atlétika veszi át a főszerepet a Hegyvidéki Diákolimpián.

MM