Galaztak_a_kosarasok1

Gáláztak a kosarasok

Ritka sportélménnyel gazdagodtak, akik március idusán ellátogattak a Sportmax Hegyvidékbe, a hazai All Star-kosárlabdagálára. Az esemény fő attrakciójaként a magyar férfiválogatott az itthon játszó idegenlégiósokból összeállított csapat ellen lépett pályára, és tízpontos vereséget szenvedett.


 

Galaztak_a_kosarasok2„Ellenfelünk pontosabban célzott ezen az estén. Nagyon fontos mérkőzés volt ez, hiszen a keret tagjai találkozhattak egymással, és kipróbálhattunk néhány fiatal játékost.” Mészáros Lajosnak, a magyar kosárlabda-válogatott szakmai igazgatójának szavai akár egy jelentős felkészülési találkozó után is elhangozhattak volna. Ebből kitűnik, hogy bár ünnepelni érkeztek, a válogatottak számára szakmai értéket is jelentett a hazai All Star-gálán való fellépés a Sportmax Hegyvidékben a március 15-i ünnepnap előestéjén.
Az amerikai Kelet–Nyugat mérkőzéshez hasonlóan a honi kosárfesztivált is nagy várakozás előzi meg minden évben. A sportkomplexumban telt ház fogadta a rendezvény főszereplőit, a magyar kosárlabda-válogatottat és az itthon játszó idegenlégiósokból összeállított csapatot. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a meccs előtt elmondta, nagyon örül, hogy ebben az esztendőben is itt kerül sor a rangos eseményre, hiszen egyebek közt azért épült fel a Sportmax2, hogy ilyen kiemelt rendezvényeknek is otthont adjon.
A szomorú felvezető után – a pályán lévők és a kilátogató mintegy 1500 néző megemlékeztek Horváth Zoltánról, a Falco autóbalesetben tavaly elhunyt kosarasáról – valóban a gálázásé lett a főszerep. Az első negyed után még a Lóránt Péter, Németh István, Báder Márton és Hendlein Roland nélkül felálló magyar válogatott vezetett hét ponttal, azonban a publikumot nem csupán a mérkőzésen bemutatott nagyszerű megoldások kápráztatták el, hanem az első szünetben rendezett hárompontos-dobó verseny is. Ebben Charles Brooks, a Sopron játékosa bizonyult a legjobbnak.
A nagyszünetig megváltozott a játék képe, a légiósok fordítottak, és 62–52-es vezetéssel térhettek a hosszabb pihenőre. A nézők persze ekkor sem unatkoztak, a Face Team akrobatikus kosárlabda show-műsora nagyszerű szórakozást nyújtott számukra. Az utolsó két negyedben aztán a magyar csapat már csak tisztes távolságból követte ellenfelét, amelyben Darius Rice és Calvin Watson szemet gyönyörködtető trükköket mutatott be. Az utóbbi, zalaegerszegi kosaras nemcsak a meccsen parádézott, hanem a harmadik szünetben is felhívta magára a figyelmet: megnyerte a zsákolóversenyt.
Watson végül huszonkilenc ponttal járult hozzá a légiósok 126–116-os győzelméhez, aminek köszönhetően ő lett a gála legértékesebb játékosa (MVP-je). A magyar csapat legjobbjának járó díjat a huszonhárom pontig jutó Hanga Ádám vehette át.
Galaztak_a_kosarasok3A kosárgálát immár húsz éve szervező Kucsera József lapunknak elmondta, hogy a decemberben nagy sikerrel megtartott Hegyvidéki Street Jam Session után a mostani már a második országos méretű kosártalálkozó a XII. kerületben. Az ötlet az Egyesült Államokból származik, ahol az All-Star Weekend az év egyik legnézettebb sporteseménye, az idén a dallasi gálán több mint százezren látták élőben a mérkőzéseket.
Hasonló nézettségre a „magyar változat” természetesen nem számíthat – a legtöbben hat évvel ezelőtt a Budapest Sportarénában voltak, akkor tízezren váltottak jegyet –, de már az is nagy siker, hogy mindig sikerül teltházas programot tető alá hozni – hangsúlyozta Kucsera. Az elmúlt három esztendőben vidéken rendezték, azonban a Hegyvidéki Önkormányzat hívására a gála 2010-ben visszatért a fővárosba.
A XII. kerület biztosította a helyszínt, közreműködött a szervezésben és a népszerűsítésben, ami a sportvezető szerint jelzésértékű: azt mutatja, igenis szükség van Budapesten a kosárlabdára, annál is inkább, mivel jelenleg nincs első osztályú csapata a városnak. Hogy ez megváltozzék, szisztematikus utánpótlás-nevelésre van szükség, amiben sokat segíthetnek a helyi közösségek, iskolák, sportegyesületek és az önkormányzatok.
A Hegyvidék a kosárlabda-események támogatásával már megtette az első lépéseket a sportág helyi szintű népszerűsítéséért. Ha pedig a gyerekek rendszeresen találkozhatnak a legjobb hazai és külföldi játékosokkal, sokkal nagyobb eséllyel választják majd a kosárlabdát más sportágak helyett.
Kucsera József úgy látja, a Hegyvidéken minden adott egy erős kosárlabda-utánpótlásbázis kialakítására. Rendelkezésre állnak a létesítmények, lelkesek a sportvezetők, az iskolákban a testnevelőknek köszönhetően kiváló nevelőmunka folyik. Nem kell mást tenni, mint összegyúrni a meglévő adottságokat, és néhány év alatt a kerületi gyerekekre építve újra NB1-es csapata lehet Hegyvidéknek.

Ck-mm. 

Eredmény: Magyarország–Idegenlégiós-válogatott 116–126 (38–31, 14–31, 31–32, 33–32)