HPV elleni oltás

A XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat elhatározta, hogy a már elkezdett HPV elleni Prevenciós Programját kiterjeszti, és kedvezményesen biztosítja a három részoltásból álló, négykomponensű méhnyakrák és nemi szervi szemölcs elleni oltóanyagot a kerület mindazon lakosai számára, akiknek a védőoltás orvosilag javasolt.

Tisztelt Hegyvidéki Polgárok!

A humán papillomavírus (továbbiakban: HPV) fiúkat és lányokat egyaránt megfertőz, onkogén típusai rákos elváltozásokat okozhatnak a nemi szerveken és környékükön, az alacsony rizikójú HPV törzsek pedig szemölcsös elváltozásokhoz vezetnek, ami hasonló gyakorisággal fordul elő mindkét nemnél.
Éppen ezért önkormányzatunk elhatározta, hogy a már elkezdett HPV elleni Prevenciós Programját kiterjeszti, és kedvezményesen biztosítja a három részoltásból álló, négykomponensű méhnyakrák és nemi szervi szemölcs elleni oltóanyagot a kerület mindazon lakosai számára, akiknek a védőoltás orvosilag javasolt. Hölgyeknél 14–26 éves, illetve az orvos egyéni elbírálása alapján akár 45 éves korig, fiúknál 9–15 éves korig lehet igénybe venni ezt a lehetőséget a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Gazdasági Ellátó Szolgálaton keresztül.
A teljes oltássor az önkormányzat támogatásával, a gyógyszertári térítési díjjal szemben kedvezménnyel – oltásonként a közel 30 000 forintos ár helyett 20 271 forintért –, 90.000 Ft helyett 60 813 Ft-ért vásárolható meg. További kedvezmény, hogy a védőoltást a 0., 2. és 6. hónapokban történő beadatást megelőzően, három részletben kell megfizetni.
Jelentkezni folyamatosan háziorvosi vagy szakorvosi javaslattal lehet: Gallai Dolores egészségügyi referensnél (telefon: 224-5900/120-as mellék, e-mail: gallai.dolores@bp12ker.hu) vagy Dezső Tünde egészségügyi csoportvezetőnél (telefon: 488-7924/107-es mellék, e-mail: dezsot@gesz12.hu), akik a HPV-vel kapcsolatos kérdésekre is válaszolnak.
Amennyiben a jelentkező a XII. kerületben jár általános iskolába, és 7., vagy 8. osztályos, akkor az iskolán keresztül történik a jelentkezés, de természetesen érdeklődhetnek a megjelölt szakembereknél is.
A HPV okozta megbetegedésekről az interneten a következő oldalt ajánljuk figyelmébe: www.hpvinfo.hu.

Pokorni Zoltán polgármester