Támad az aknázómoly

Az önkormányzat, a kezelésében lévő fasorokon és parkokban, valamint az intézmények kertjeiben az elmúlt évhez hasonlóan már kora tavasszal elvégezteti az aknázómoly-mentesítést. A lakosság a Környezetvédelmi Közalapítványon keresztül, kedvező áron rendelheti meg permetezést.

Tamad_az_aknazomolyTavaly mintegy ötszáz magántulajdonú telken álló vadgesztenyefa kapott védettséget a kerületben, míg az önkormányzat ezer növény aknázómoly-mentesítésére adott megbízást. A Környezetvédelmi Közalapítvány szűkös anyagi forrásai miatt 2010-ben már nem tud hozzájárulni a permetezés költségeihez, azonban továbbra is közreműködik a védekezés megszervezésében. Ennek köszönhetően a lakosság a piacinál alacsonyabb áron rendelheti meg a szolgáltatást.
A kertészeti szakemberek azt tanácsolják a kerttulajdonosoknak, hogy még időben szabadítsák meg növényeiket a kártevőktől. A továbbfertőzés megelőzése érdekében valamennyi gesztenyefát évente kétszer, tavasszal és nyár elején kell lepermetezni. Megéri a befektetés, hiszen az elmúlt években láthatóan sokat javult a kerületi gesztenyefák állapota, a korábbiakhoz képest lényegesen kevesebb a beteg példány.

(m.)