Uj_szerzodes_a_Centrummal

Új szerződés a Centrummal

A kerület számára kedvezően módosította az önkormányzat a Centrum Parkoló Kft.-vel 2006-ban kötött szerződést. Az új megállapodásnak köszönhetően arányosabb és kiszámíthatóbb lett a parkolási bevételek elszámolása.

A Hegyvidéki Önkormányzat 2001-ben csatlakozott a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulásához (FÖPT), amelyet két évvel korábban a VI., VII. és a VIII. kerület hozott létre az önkormányzatok tulajdonában álló közterületek parkolási rendszerének és a parkolás szabályozásának összehangolására, a közterületi parkolóhelyek üzemeltetőjének kiválasztására, az üzemeltetés és az elszámolás ellenőrzésére. A szerződés értelmében a XII. kerületben tíz év időtartamra, 2011. március 20-ig a Centrum Parkoló Kft. kapta meg a parkolóhelyek üzemeltetésének jogát – mondta el lapunknak Lovas Pál.

Az alpolgármester hozzátette, hogy az önkormányzat a huszonöt százalékos kihasználtság mellett legalább hetvenöt millió forintot biztosító éves elszámolási díjcsomagot választotta. Ennek lényege, hogy a huszonöt százalékos kihasználtság felett képződő bevétel a kerületet illeti, azonban ha ennél kevesebben használják a parkolókat, a bevételkiesést az önkormányzatnak kell kompenzálnia.

A környéken élők kifejezett kérésére 2006-ban újabb utcákat vontak be a fizetőövezetbe, tekintettel arra, hogy ezeket a területeket gyakorlatilag ingyen P+R parkolónak használták a zömében kerületen kívüli autósok. Így került a parkolási zónába a többi között a Galántai, a Tóth Lőrinc és a Levendula utca, a Pethényi köz, valamint az Agárdi út.

Azt már az első pillanatban tudni lehetett, hogy az újonnan kialakított 994 fizetőparkoló veszteséget termel majd az önkormányzat számára, hiszen ezek kihasználtsága nagy valószínűséggel nem éri el az alapszerződésben meghatározott huszonöt százalékot. Jelenleg ezt a veszteséget az eredeti zónából befolyó bevételekből kénytelen ellentételezni a kerület – emlékeztetett az alpolgármester, aki hangsúlyozta: bár jövőre megszűnik a 2001-ben kötött szerződés az önkormányzat és a Centrum között, a 2006-ban bevont utcákban azonban 2016-ig a cég a korábban meghatározott feltételek szerint szedi a parkolási díjat. Mindez annyit jelent, hogy hat éven keresztül ezekből az utcákból a kerület várhatóan nemhogy bevételhez nem jut, hanem fizetési kötelezettsége lesz a Centrummal szemben.

A felesleges kiadások elkerülése érdekében az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményezett az adott helyzetben nem életszerű feltételek megváltoztatására. Az új megállapodás értelmében az utólag bevont területen keletkező mindenkori bevétel tíz százalékát kapja meg a kerület, függetlenül attól, mekkora volt a parkolóhelyek kihasználtsága. Lovas Pál szerint ezzel az eddiginél lényegesen jobb helyzetbe került az önkormányzat, hiszen a biztos bevétel mellett nem terheli semmiféle kompenzációs kötelezettség.

mm.