Bringavész a Városmajorban

Bringavesz_a_VarosmajorbanEgyre több biciklista közlekedik a városmajori park melletti kerékpárúton. A megnőtt forgalomra, úgy tűnik, nincsenek felkészülve az autósok, a közelmúltban ugyanis több baleset történt a kerékpárút környékén.

Tagadhatatlan, hogy a koccanások egy része azért következik be, mert a biciklisek egy része a piros jelzés ellenére kanyarodik rá, vagy éppen keresztezi a főutat, az utóbbi időben azonban egyre gyakoribb, hogy az autósok a dugóban állva egyszerűen eltorlaszolják a keresztben felfestett kerékpáros nyomvonalat. Szintén visszatérő probléma, hogy a park felső végén megoldatlan a folyamatos továbbhaladás a Hűvösvölgyi út felé, ezért sokan inkább az úttestet választják.

Az igazi kálvária azonban csak ezután következik. A XII. és a II. kerület határán húzódó Hűvösvölgyi úti kerékpárutat ugyanis számtalan utca keresztezi. A beláthatatlan kereszteződésekben nincs lámpa, a kerékpárutat sem jelzik egyértelműen, ezért az autósok nem adják meg a kerékpárosoknak az elsőbbséget, holott erre táblák is felhívják a figyelmet – tudtuk meg Baki Ádámtól. A Magyar Kerékpárosklub bel-budai csoportjának vezetője elmondta, hogy a kerékpárosklub 2007-ben kidolgozott egy javaslatcsomagot a teljes szakaszra, a rakparttól egészen Hűvösvölgyig, ebből azonban csak a Varsányi utcai szakasz valósult meg.

A megoldást nehezíti, hogy a bicikliút szinte teljes hosszában két kerület határán, fővárosi kezelésű utak mentén vezet, így gyakorlatilag nincs gazdája a területnek. Baki Ádám szerint a jelenlegi állapotokon mindenképpen javítani kell, hiszen nehéz úgy kerékpárra szoktatni az embereket, ha nincsenek meg a biztonságos közlekedés feltételei.

(M)