Kodály-képek a Németvölgyiben

Kodaly-kepek_a_NemetvolgyibenÖtven évvel ezelőtt tett látogatást Kodály Zoltán a Németvölgy Általános Iskolában – ennek apropóján fotókiállítást rendeztek az intézményben, a zeneszerzőre emlékezve. A képek egy németvölgyis öregdiák, Kertész Gyula fotóművész gyűjteményéből valók, aki elsősorban az édesapja, id. Kertész Gyula által készített fotókat hozta el a kiállításra.

Kodályt nemcsak alkotóként és oktatóként, hanem magánemberként is megismerhetjük – számos olyan ritkán látható fotográfiát is bemutatnak ugyanis, amelyek betekintést engednek a művész hétköznapjaiba, családi életébe. A fotók mellett kéziratok, kották és korabeli újságcikkek is megtekinthetők, amelyek segítenek teljesebb képet alkotni Kodály munkásságáról.

A kiállítást a Hegyvidék díszpolgára, a Magyar Kodály Társaság elnöke, Szőnyi Erzsébet zeneszerző, valamint Falvy Zoltán zenetörténész nyitotta meg, akik ugyancsak németvölgyis diákok voltak. A megnyitón Baranyi László színművész tolmácsolásában elhangzott Kodály Zoltánné Sándor Emma Hogyan született a muzsika? című írása, valamint az alkalomhoz illően Kodály-művek is felcsendültek: a Solti György Zeneiskola tanárai, Borsos Ágnes (hegedű) és Bartai Ariadne (zongora) az Adagiót játszották, Magyari Szilvia pedig a Rossz feleség dalát énekelte el Harazdy Miklós zongorakíséretében. A zeneoktatás kiterjesztésében élen járó Kodály szellemiségéhez méltó módon maguk a gyerekek is felléptek, az iskola második osztályos tanulói énekeltek-verseltek közösen.

z.