Veglegesen_lazarjak_a_Szamos_utcat

Véglegesen lezárják a Szamos utcát

Csupán néhány hónapja fejeződött be a Szamos utca átépítésének első üteme, máris megrongálták a városmajori parkban újonnan kialakított sétálórészt. A nagyméretű virágtartókkal részlegesen lezárt, térkővel burkolt útszakaszt az autósok menekülőútnak használják, ezért az önkormányzat úgy döntött, a jelenleginél hatékonyabb forgalomgátló eszközöket telepít oda.

A parkban sétálók elmondása szerint gyakorta előfordul, hogy a Városmajor utcában mindennapos dugót a forgalomtól elvileg elzárt, sétánnyá alakított Szamos utcán keresztül kerülik ki a magukat minden bizonnyal élelmesnek tartó sofőrök. Áldatlan ténykedésüket a frissen befüvesített zöldsávokon hagyott mély keréknyomok, a kidöntött parkolásgátló pollerek, a megrepedt térkő burkolat bizonyítják. Pedig józan ésszel senki nem vállalkozna ilyen kalandra: a cikkcakkban elhelyezett, terméskőből kirakott virágtartók és a határoló pollerek mellett ugyanis nagyon nehéz ellavírozni, ha pedig a díszburkolatról lecsúszik az autó kereke, mélyen belesüpped a laza termőtalajba.

Sokakat azonban ez sem riaszt vissza, ezért az önkormányzat úgy döntött, az Ignotus utca felőli oldalon sziklákkal zárja le az utcát, megszüntetve ezzel az áthajtás lehetőségét. Mindez azt jelenti, hogy a Szamos utca Ignotus és Maros utcai oldalát véglegesen lezárják az autók elől. Az alsó szakaszra tűzvédelmi okokból – biztosítani kell a tűzoltóautó bejutását –, valamint a Városmajori Szabadtéri Színpad elérhetőségét szem előtt tartva kulccsal nyitható, ugyanakkor a mostaninál lényegesen erősebb oszlopok kerülnek. Ezzel megszűnik az a gyakorlat, hogy a sétányon keresztülhajtva az étterem előtti területet ingyenes parkolónak használják az autósok.

A jelenlegi szervizút helyén ugyanakkor egy bekötőút létesül, amelyen keresztül biztosított lesz az áruszállítás. A rekonstrukció második ütemében, várhatóan már tavasszal új padokat, kandelábereket helyeznek el a sétányon, befejeződik a környezet parkosítása, valamint a növényzet, elsősorban bokrok telepítése.

mm.