Aki_nem_tervez_sikert_az_a_sikertelenseget_tervezi

„Aki nem tervez sikert, az a sikertelenségét tervezi”

Az USA ünnepelt fitnesz- és táplálkozási szakemberének jelszava a címbeli mondat. Rehan Jalali a hollywoodi Táplálék Kiegészítő Kutatóalapítvány elnöke, sporttudományi szakkönyvek szerzője, televíziós műsorvezető, népszerű motivációs előadó. Ügyfelei közé tartoznak Oscar-díjas színészek, Emmy- és Grammy-díjjal kitüntetett tévésztárok és zenészek, profi élsportolók. A Hegyvidéki Fitparádén beszélgettünk vele a Sportmax csarnokában.

Távol-keleti csengésű neve van.

– Indiai bevándorló szülők gyermeke vagyok, Miamiban születtem, Los Angelesben élek.

Mi vette rá a testépítésre?

– Mozgékony, de alacsony, vézna gyermek voltam. Atletizáltam, úsztam, fociztam a középiskolában, az egyetemeken azonban dilemmába kerültem. A kampuszon nem vagy teljes értékű ember, ha fiú létedre nem próbálkozol amerikai futballal. Hiányzott rólam a játékhoz szükséges izomzat. Huszonegy évesen mentem le először a konditerembe „vasat pumpálni”.

Az ismert „show”mellett még mire jó az izomépítés?

– Gyors és rugalmas lettem. Hamarosan helyet kaptam a baseball- és – hihetetlen, de igaz – a kosárlabdacsapatban is!

Mégis testépítőként lett neves Amerikában. Elragadta a konditerem?

– Két-három év kemény súlyedzés után egy testépítő barátom megjegyezte, akár versenyen is megállnám a helyem, akkorát fejlődtem. Elcibált egy amatőr bemutatóra. A barátomat is megelőzve kategóriagyőztes lettem... Rövidesen különböző bajnoki címeket is nyertem.

Minek tulajdonítja sikereit?

– Az alkatomhoz simuló, természetes izomzatnak. Leálltam, mielőtt túl nagy tömegűvé váltam volna. Egészséges, fitt testet akartam, amellyel könnyedén érzem magam. Most rövid, de intenzív edzésekkel csupán a fitneszszintemre koncentrálok.

Ekkor kezdett foglalkozni táplálékkiegészítéssel és a testreszabott fitneszprogramokkal?

– Igen. Létrehoztam az alapítványt, amelynek a mai napig elnöke vagyok. Világszerte működünk. Budapest előtt a Vatikánban tartottam konzíliumot az egészséges életmódról.

Az egészség mennyiben függ az izmok fejlettségétől?

– A cél, hogy képes legyen friss ütemű mozgásban tartani a testet meghatározott időközökben. A testépítés nem egyenlő a kiváló egészséggel, csupán egy sportág a többi közül. Karcsú vagy telt emberek is rendelkezhetnek kitűnő egészséggel. A kulcsszó a rendszeres mozgás.

Fordítsa ezt le, kérem, az utca emberének nyelvére!

– Az egészséges fitneszszint nem jelent napi két-három óra verejtékes edzést. Ezt hagyjuk meg a profi sportolóknak! Hetente háromszor fél óra gyaloglás, úszás, kerékpározás vagy torna már megfelel. Legyen jobb a minőség, kevesebb a mennyiség. A hangsúly az intenzitáson van. A szívünk ritmusát kell felpörgetni, ez jót tesz a csontoknak, az agynak. Akárki meg tudja tenni.

Mi a helyzet a táplálkozással?

– Egészségtelen szokás a „reggel üres kávé, délben szendvics, este három fogás” jellegű rutin. De az sem okos, ha naponta háromszor pukkadásig jóllakunk. Az ötszöri, hatszori kisebb étkezés az ideális. Ez stabilizálja a vércukorszintet, egyensúlyban tartja a test metabolizmusát. Napi másfél-két liter víz fogyasztása elengedhetetlen.

Mi a legfontosabb táplálék?

– A protein. Csökkenti az étvágyat, építi az izmokat, hosszan tartó energiát ad. A forrása lehet tojásfehérje, csirke vagy pulykamell, hal- és babfélék. A húsokat sütve vagy grillezve fogyasszuk. Én reggel és este beérem egy-egy pohár proteinitallal és néhány multivitamin-tablettával. A többi normális, mindennapi étel.

Mi céllal fordulnak önhöz élsportolók, hollywoodi sztárok?

– A személyre kidolgozott, célirányos programjaimért. Vért és vizeletpróbát veszek, felmérem a testüket, két órán keresztül elbeszélgetek velük. Mindent megtudok, ami a témához tartozik. Speciális diétát és a feladatnak megfelelő tréningprogramot írok elő. Hetente ellenőrzöm a fejlődést.

Ezek rutinfeladatok önnek?

– Minden ügyfél egyedi eset. „Sly” Stallone bokszolóizmokat akart a Rocky filmsorozathoz, Bruce Willis harc-fitt akart lenni a Die Hard filmekhez, Penelope Cruznak fogynia kellett a Volver című Almodóvar-film forgatására. Forest Whitaker jól akart kinézni az Oscar-díj átvételekor 2006-ban, míg Debra Messing személyes trénere voltam a nyolc évig tartó televíziós sorozat, a Will & Grace folyamán. Felkeresnek élsportolók is, mint Carmelo „Melo” Anthony és Carlos Boozer, az amerikai kosárlabdaliga csillagai.

A sztárokat legendásan nehéz kezelni. Mi a kulcs?

– Amikor valaki aláír húszmillió dolláros szerződést, nem akarja elveszíteni. Részükről jön az elkötelezettség és a kitartás, tőlem az eredmény.

Mit üzen a Hegyvidék mindennapi lakóinak?

– Ami megfelel Hollywoodnak, az önöknél is működik. A varázsszó: „csupán tőled függ!” Én tudom. Los Angelesben nem csak sztárokkal dolgozom…

Somogyvári D. György