Diákok Trianonról

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény idén először hirdetett meg Trianon-vetélkedőt kerületi általános és középiskolás diákok számára. A fiatalok műfaji megkötés nélkül nyújthattak be pályamunkát: voltak, akik rajzoltak, mások novellát, verset írtak. A zsűri minden esetben az életkornak megfelelően bírálta a történelmi hitelességet és a kreativitást.
A képzeletbeli dobogóra első fokára Keresztes Dóra állhatott fel, a második Karabélyas Csongor lett, a harmadik helyen pedig Keresztes Krisztina végzett. A nyerteseknek Fonti Krisztina alpolgármester adta át az értékes díjakat, egy Ipod Classic médialejátszót, egy kerékpárt és egy mp3-as lejátszót.
Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója köszöntőjében elmondta, egy helytörténeti gyűjteménynek nem pusztán az a feladata, hogy a múlt romantikus eseményeit mutassa be, a történelem árnyoldalait is meg kell ismertetni az érdeklődőkkel. Fontos tudnunk a magyar múltat befolyásoló tragédiákról, és feszélyezettség nélkül kell ezekről beszélnünk. Ezt a célt szolgálta talán az is, hogy sok kerületi diák a nyári szünidejét nem sajnálva dolgozott a Trianon-pályamunkáján.
Az Országgyűlés az ősszel szavazta meg, hogy a trianoni békediktátum aláírásának napja, június 4-e nemzeti emléknap legyen. A XII. kerületben számos utcanév őrzi az elszakított területek emlékét, amelyekről lapunk az elmúlt évben cikksorozatot is közreadott.

b.Diakok_Trianonrol