Építsünk közösen betlehemet! Virányos Általános Iskola 1. b osztálya

A Virányos Általános Iskola 1. b osztálya tanítóik és szüleik segítségével vett részt a 2009 őszén meghirdetett betlehemállításon. A gyerekeknek nagy élményt nyújtott a készülődés, a közös munkát így idézték fel:
„Úgy kezdődött, hogy Gergi papája és mamája megtervezték a betlehemünket, amit fából kezdtek építeni a szülők Levi papájának vezetésével. Lili anyukája bábokat készített, mi, gyerekek, pedig Zsuzsa nénivel és Eszti mamájával a báránykákat és a papírcsillagokat. A báránykákhoz lufikat fújtunk, bevontuk papírmaséval, utána vártunk, míg szárad, és végül gyapjúpamacsokat ragasztottunk rájuk. A bábokat és báránykákat a szülők ráerősítették a falapra. Jani papája szépen megfestette az építményt, végül felkerült a tető.”
Mikor megkérdeztem az osztályt, mik voltak a legnagyobb élményeik, mi tetszett nekik legjobban a munka során, sokan a báránykák, mások pedig a csillagok készítését említették. Voltak olyan gyerekek is, akik az építmény barkácsolását emelték ki, de sokan emlékeztek örömmel a barkácsolás alatt Emese nénivel készített kekszre, a teázásra, zenehallgatásra.
Ami persze mindnyájukban jó emlék maradt, az utolsó munkafázis, amikor énekszó mellett felakasztgatták a nevükkel ellátott csillagocskáikat az építmény mennyezetére. Felejthetetlenné vált a kicsinyek számára a befejező munkálatok tévéfelvétele is, mikor a karácsony történetéről feltett kérdésekre válaszolhattak. Igaz, néhányan annyira megilletődtek, hogy abban a pillanatban talán még a saját nevüket sem tudták volna megmondani, de akadt olyan halk szavú kislány is, aki legnagyobb meglepetésünkre szépen helytállt a válaszadásban. Ez a gyermeki báj kísérte végig a készülődésünket, ez az, amire mi, felnőttek, a legszívesebben emlékezünk.
Soraimat egy különleges tetszésnyilvánítással zárom, ami az egyik elsős kislánytól származik, és ami a hívő ember számára talán legméltóbban fejezi ki az egyik legfőbb cél elérését: „Legjobb az, hogy Jézus látta fentről az egészet.”

Máténé Tóth Emese
osztályfőnökEpitsunk_kozosen_betlehemet6