Lélekkel készített fémtárgyak

Nemes ékszerekkel, finoman megmunkált fémből készült dísztárgyakkal találkozhatnak az ügyfelek néhány hétig a polgármesteri hivatalban. A kifejezetten a tárlat kedvéért felállított különleges üvegvitrinekben Reményi Katalin ötvösművész munkái láthatók.

Lelekkel_keszitett_femtargyakHa szóba kerülnek a vizuális művészetek, az ötvösségről gyakorta elfeledkeznek, holott a művészi önkifejezésnek éppen ez az egyik legrégebbi hordozója – hívta fel a figyelmet Feledy Balázs Reményi Katalin kiállításának megnyitóján a polgármesteri hivatal második emeleti folyosógalériáján. A művészeti szakíró emlékeztetett: az ötvösségnek két sajátja van, a hangsúlyos külsőségek és a kezdetektől erős díszítő szándék. „Ne feledjük – mondta –, hogy az értelmes ember kultúrájának egyik alapköve a vas volt, amelyből már az őskorban is szívesen készítettek ékszereket.”
Az ötvösség később is fontos szerepet játszott a kulturális fejlődésben, az évszázados szakrális funkciót lassan felváltotta a barokk és a rokokó pompa. Ezzel összekapcsolódott a szépség kultusz és a mindennapi gyakorlat, a díszítés és a használhatóság. A fejlődés nem állt meg: a szecesszió és a Bauhaus forradalmi újításai az ötvösséget is elérték, a posztindusztriális kor pedig látszólag fölébe kerekedett. A fémipari formatervezés, a designművészetek egyre inkább elnyomják a kézművességet. Feledy Balázs szerint a kultúrtörténet szempontjából rendkívül fontos, hogy minél több olyan művészünk legyen, mint Reményi Katalin, aki nem csupán életben tartja, hanem tovább is fejleszti a régi technikákat.
A művésznő munkásságát képzőművészeti iskolázottsága, mintázó készsége és rajztudása határozza meg. Mint a fémet, stílusokat olvaszt egybe: korszerű puritán, neobarokkosan ornamentális, de mindenképpen szerves művészet az övé. Elsősorban ezüsttel dolgozik, kihasználja az anyag fehérségét és nyújthatóságát, díszítő elemként bátran nyúl a különböző féldrágakövekhez, az acháthoz, az opálhoz és a hegyi kristályokhoz. A textúrát az úgynevezett granulációs technikával, apró ezüstszemcsék egymáshoz forrasztásával teszi izgalmassá. Ahogyan mondani szokta, lélekkel teli programozott ékszereket tervez, amelyekhez meg kell találni azt a személyt, aki azokat viselve eggyé válhat velük.

M.

A kiállítás november 19-ig látható ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatalban.