Múzeum a 300 éves kórházban

Régi gyógyászati eszközöket, orvostörténeti dokumentumokat, valamint a magyarországi ápolórendek öltözékét bemutató bábukat láthatnak az érdeklődők a Szent János Kórházban nyílt múzeumban. A tárlat dr. Katona József főorvos gyűjtőmunkáját dicséri.

A mai Szent János Kórház elődjének az 1710-ben alapított, Széna téren álló kórház tekinthető, így az intézmény idén ünnepli a 300. születésnapját – ennek alkalmából múzeumot alakítottak ki a 20. épület egyik szobájában. Nem minden előzmény nélküli a tárlat: amikor az 1898-ban alapított „új” kórház 100. évfordulóját ünnepelték, a kórházi kápolnában már rendeztek egy ápolástörténeti kiállítást, itt azonban a tárolás körülményei nem voltak ideálisak.
Az 1973 óta az intézményben dolgozó dr. Katona József főorvos vette vállára a nemes feladatot, hogy új helyet keressen a tárlatnak, és azt saját, több évtizedes gyűjtőmunkájának kis csodáival is gyarapítsa. Így kerültek a gyűjteménybe régi sterilizátorok, fogók, sztetoszkópok, fecskendők, gyógyszerek, gyógyszeres dobozok, vagy a főorvos nagyapjának mai napig működő lázmérője az 1920-as évekből.
Muzeum_a_haromszaz_eves_korhazbanA kiállítás egyik kuriózuma egy szétszedhető műtőasztal kicsinyített mása, amely a forgalmazó számára készült bemutató darabként. Különlegesség a kis porcelánmozsár is, amelyet Vilmos császár és Ferenc József arcképe díszít. Mivel a kórházi betegápolásban 1948-ig az apácarendek is közreműködtek, a magyarországi ápolórendek öltözetét bemutató bábuk is helyet kaptak a tárlaton.
A János kórházban a Szent Vince rend tagjai dolgoztak, ezért a múzeum megnyitójára meghívást kaptak a vincés nővérek is. Egyikük, a 92 éves Visy Klára arról mesélt, hogy 1948-ig, feloszlatásukig negyvennégy női szerzetesrend működött az országban, mintegy kilencezer nővérrel. A vincések harminchét kórházban tevékenykedtek, ezeken kívül iskolákban, árvaházakban, öregotthonokban, sőt fegyintézetekben is teljesítettek szolgálatot.
Az új kiállításon egyelőre csak Katona József gyűjteményének egy része látható, a kórház ugyanis egyetlen szobát tudott átadni és felújítani múzeumi célra. Dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnes főigazgató azonban, aki támogatta a tárlat létrejöttét, a megnyitón további segítséget ígért a bővítéshez.

z.

A múzeum látogatásához előzetes időpont-egyeztetés szükséges. Telefon: 458-4500/4394-es mellék