Napenergia-erőmű épül a Zalai úton

Európai uniós pályázati források igénybevételével Magyarország második legnagyobb teljesítményű napenergia-erőművét építi fel a Zalai úti bölcsőde és óvoda épületének tetején az önkormányzat. Az intézmény fogyasztásán felül megtermelt elektromos áramot visszatáplálják az ELMŰ hálózatába.

Hitet tett a megújuló energiák minél szélesebb körű alkalmazása mellett az önkormányzat. A Tamási Áron iskola tavaly átadott ökotornacsarnokában kisméretű szélerőmű, meleg vizet szolgáltató napkollektor és a csapadékvizet hasznosító ciszternarendszer működik. A környezetbarát megoldásokat részesítik előnyben a MOM Kulturális Központ átépítésénél is, az épület fűtését és hűtését országos viszonylatban is egyedülálló módon, az egyik hegyvidéki szennyvíz-elvezető főcsatorna energiáját felhasználva oldják meg.
A kedvező tapasztalatokat látva az önkormányzat januárban úgy döntött, példaértékű, környezetbarát beruházásba kezd. A Közép-magyarországi Operatív Program pályázatán elnyert támogatás segítségével, a szükséges önrész biztosítása mellett, a Zalai úton található Zugligeti Bölcsőde és Zugliget Óvoda tetején hamarosan megkezdődik Magyarország második legnagyobb teljesítményű napenergia-erőművének építése. Tulajdonképpen egy egysoros, a tartósság és a teljesítményjellemzők betartása érdekében monokristályos napelemmező telepítéséről van szó, ami a napos hónapokban az épület teljes energiaigényét képes kielégíteni. A napelemeket úgy helyezik el, hogy azokat az utca felől ne lehessen látni.
Az úgynevezett „hálózatra kapcsolt 50 kW-os fotovoltatikus rendszer” működésének lényege, hogy az elsősorban nyáron megtermelt energiamennyiség közvetlenül el nem fogyasztott részét visszatáplálja az ELMŰ hálózatába, így a téli időszakban, illetve sötétedés után felhasznált áram gyakorlatilag nem kerül pénzébe a két intézménynek. A telepítés várhatóan novemberben indul, és még ebben az évben befejeződik. A munkálatokat úgy ütemezik, hogy ne zavarják a bölcsőde, illetve az óvoda működését.

M.