A_szabadsag_nem_orokolheto

„A szabadság nem örökölhető”

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére ünnepi megemlékezést tartott a Hegyvidéki Önkormányzat. A Barabás Villában rendezett ünnepség keretében kitüntetéseket vehettek át a kerület oktatási, sport- és közművelődési intézményeinek kiváló dolgozói.

 

„Ünnepeink olykor meglepően gyorsan jönnek el, nincs sok időnk a ráhangolódásra. Sokszor vagyunk így október 23-ával is: elmarad a várakozás, holott e nélkül nincs igazi ünnep sem” – mondta az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvennegyedik évfordulója alkalmából rendezett hegyvidéki megemlékezésen Pokorni Zoltán. A kerület polgármestere szerint ezen a napon érdemes feleleveníteni ’56 képeit azoknak is, akik csak a régi filmhíradókból, vagy a történelemkönyvek lapjairól ismerhetik az eseményeket – az utcai barikádokat, a kiégett szovjet tankokat és azokat az embereket, akik hétköznapi polgárokból váltak szabadságharcossá.
A polgármester arra emlékeztetett, hogy 1956-ban a nemzeti összefogás egyedülálló példája valósult meg, talán amiatt is, mert mindenki azt a fajta szabadságot láthatta bele a forradalomba, amilyenben élni szeretett volna. A forradalom adta szabadságélményhez képest a mi szabadságunk nem egy „testetlen szépség”, hanem különböző arcok képviselik, a mi szabadságunk arca tehát korántsem olyan tökéletes, mint 1956-é. Az elmúlt húsz év egyik tanulsága Pokorni Zoltán szerint, hogy lehet jogszabályokat alkotni szabadságunk védelmében, de ha méltatlan emberek kerülnek hatalmi pozícióba, a jog nem óv meg bennünket. „A szabadság nem örökölhető, minden generációnak magának kell megteremtenie” – hangsúlyozta. Mint fogalmazott, október 23-án az emlékezés segíthet megtalálni mindannyiunk számára azt a „lelki-szellemi testtartást”, amivel jó válaszokat adhatunk életünk fontos kérdéseire.
Az emlékezés gondolatai után Szőnyi Ferenc Évfordulóra című, 2006-ban írt verse hangzott el Szersén Gyula színművész tolmácsolásában, valamint korabeli híradókból láthatott rövid összeállítást a közönség a Barabás Villában rendezett ünnepi műsorban. Fellépett a Gráf Zsuzsa karnagy által vezetett, Magyar Örökség-díjas Angelica Leánykar is, amely Lukács Krisztina (fuvola), Novák Éva (brácsa) és Szalai András (cimbalom) közreműködésével a Hegyvidék Díszpolgára címmel kitüntetett Szőnyi Erzsébet Sirató című művét adta elő – a zeneszerző jelenlétében, aki ugyancsak helyet foglalt a közönség soraiban.
Ahogy a korábbi években, ezúttal is az október 23-i ünnepségen vehették át az önkormányzat díjait a kerület oktatási, sport- és közművelődési intézményeinek legkiválóbb dolgozói. Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester és Sikota Krisztina, az oktatási és kulturális bizottság elnöke Életmű Díjat adott át Eördögh Juditnak, a Virányosi Közösségi Ház most nyugállományba vonuló igazgatójának, Fridrich Ádámnénak, a Solti György Zeneiskola kinevezett gordonkatanárának, valamint Holtságné Csipán Ágnesnek, a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola nyugállományba vonuló címzetes igazgatójának. Eötvös József Díjat és a vele járó gyűrűt kapta meg dr. Mártháné Takács Gabriella, a Németvölgyi Általános Iskola igazgatóhelyettese, Szöllősiné dr. Vári Zsuzsa, a Nevelési Tanácsadó igazgatója és Takács Ferencé, a Városmajori Gimnázium matematika–fizika szakos tanára.
A Hegyvidék Ifjúságáért Díjat vehette át Budayné Czigány Melinda, a Normafa Óvoda vezetőhelyettese, Divinyiné Farkas Katalin, a Zugligeti Óvoda óvónője, Gallina Ilona, a KIMBI Óvoda pedagógusa, továbbá Vitárius Balázs, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanára. Hegyvidék Gyermekeiért Díjban részesült Feszt Miklós, a Virányos Általános Iskola gondnok-portása, illetve Vincze Jánosné, a MOM Kulturális Központ könyvelője.
A Hegyvidék Ifjú Pedagógusa Díjat Agócs Orsolya, a Tamási Áron Általános Iskola és Német Kéttannyelvű Nemzetiségi Gimnázium tanára, valamint Kovács Erzsébet, a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola technika-, informatika- és kémiatanára kapta. A Segítő Kéz Díjat Pálffy Tibornénak, a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola iskolatitkárának, illetve a Zugliget Diáksport Egyesületnek ítélte oda az önkormányzat képviselő-testülete.

A_szabadsag_nem_orokolheto1Díszokleveleket érdemeltek ki azok a nyugdíjas pedagógusok, akik ötven, hatvan, illetve hetven éve szerezték diplomájukat, és közmegbecsülésre méltóan teljesítették hivatásukat. Jász Katalin és Lövey Istvánné Arany-, Oravecz Mihályné és Szabó Ernőné Gyémánt-, Kövesdi Károly József és Nemes Miklósné pedig Rubinoklevelet vehetett át a polgármestertől.
A XII. kerületi megemlékezések zárásaként a Hegyvidéki Önkormányzat koszorúzási ünnepséget rendezett a Gesztenyés kertben, az ’56-os emlékoszlopnál, az önkormányzati, kerületi intézmények, pártok, egyházak, civil szervezetek, kisebbségek képviselői, illetve magánszemélyek részvételével.

z.