Állandó értékek

Magyar Gábor festőművész képeiből nyílt kiállítás a Hegyvidék Galériában. A körökből, háromszögekből, illetve ezek ötvözeteként a cseppformákból építkező kompozíciók egy időtlen, értékközpontú alkotói világ lenyomatai.

Úgy gondolom, az állandóság bizonyos fogalmak abszolút értékében testesül meg. Ezeket a fogalmakat előszeretettel emlegetjük naponta, de nem nagyon gondolunk bele valódi mivoltukba. Igazság, erkölcs, értékszemlélet, a másik ember megértése és – természetesen – tisztelete, jogaink egyenlősége, saját kötelességeink számbavétele és betartása, mind olyan fogalmak és szempontok, amelyek közös életünket szabályoznák, ha ezeket nem másokon, hanem saját magunkon kérnénk számon. […] Mint festőművész, alapvető feladatomnak tekintem az „abszolút” érték kutatását és képességeim szerinti lehető legjobb felmutatását – írja magáról Magyar Gábor, akinek alkotásaiból a Hegyvidék Galéria állított össze válogatást Képek az ezredfordulóból címmel.
– Magyar Gábor képei különös módon időtlenek, szakrálisak és mégsem azok – jellemezte Kernács Gabriella a festőművész munkáit a kiállítás megnyitóján. A művészettörténész kiemelte: az alkotások egyik meghatározó motívuma a kör, illetve a gömb, melyek a különböző kultúrákban az örökké megújuló lélek, az örök körforgás jelképei. A másik fő elem a csúcsával felfelé mutató háromszög, ami az ég felé szálló erők, az anyagi világból kiváló szellemi minőség, a felfelé, Isten felé törő lélek, illetve a fentről lefelé áramló energia, Isten anyagi létet bevilágító fényének szimbóluma. Magyar Gábor képein az 1990-es évek elejétől kezdve megjelenik a háromszög és a gömb összeolvadásából megszülető, különös cseppforma is, mely egyfajta „XX. századvégi ikon”.
Allando_ertekekA Hegyvidéken élő festőművész alkotásai először láthatók a kerületben önálló kiállítás keretében – tudtuk meg a megnyitón felszólaló Fonti Krisztina alpolgármestertől. Mint mondta, korábban a Galéria 12-ben, egy csoportos tárlaton állították ki néhány művét, ő is tagja ugyanis a nemrégiben alakult Galéria 12 Egyesületnek. Az alpolgármester hangsúlyozta: az önkormányzat támogatni kívánja, hogy minél több kerületi művész bemutatkozási lehetőséget kapjon a Hegyvidéken. E törekvés szellemében hozták létre tavaly a Galéria 12-t, és tervezik, hogy az új kiállítóhely mellett nyitott műtermek alakuljanak a Hajnóczy József utca pincéiben, így élő kapcsolat alakuljon ki a hegyvidéki művészek és a művészetszerető közönség között.

z.

Magyar Gábor művei november 30-ig, kedden, csütörtökön, pénteken 10–18 óráig tekinthetők meg a Hegyvidék Galériában (XII., Városmajor utca 16.).