Állatmesék a Zölderdőben

Újabb kiállítással örvendeztették meg a gyerekeket a Zölderdő Óvoda Lépcsőház Galériájában. Ezúttal Faltisz Alexandra grafikus mutatta be színes munkáit.

Allatmesek_a_ZolderdobenVidám közös zenélés és éneklés kísérte a Zölderdő Óvoda Lépcsőház Galériája legújabb kiállításának megnyitóját. Az állatok napjához kapcsolódva Faltisz Alexandra grafikus mutatkozott be, aki Lázár Ervin és Lázár Zsófia Bogármeséjéhez, illetve a magyar írók állatmeséit tartalmazó Mondd, szereted az állatokat? című könyvhöz készített munkáit hozta el a gyerekeknek.
A művész 1987-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakán. Főként mesekönyv-illusztrációval foglalkozik, de készített animációs filmeket, valamint báb-és díszletterveket is. Több nemzetközi sikerrel dicsekedhet, munkáját idehaza 1993-ban a Nemzetközi Gyermekkönyv Tanács IBBY díjjal honorálta. 1994-ben az Év mesekönyve – Csillag Albert-emlékdíjat kapta meg, egy évvel később pedig a Soros és a Más-Kép Alapítvány az Év tankönyve díjjal jutalmazta. A II. Szegedi Könyvkiállításon és Vásáron 2006-ban a Tág a világ című könyv fesztiváldíjat nyert ifjúsági kategóriában.
Faltisz Alexandra azt mondja, gyermekkora óta a mesékben él, meséket rajzol, sőt néha ír is: „Számomra a soha el nem múló szerelmet a mesék jelentik. Ez a hobbim, a munkám, az életem. Őszinte hittel vallom, hogy egy jó könyv elkísér egy életen át, mint ahogy az én életemet, látásmódomat is meghatározták a gyermekkori olvasmányok, és a hozzájuk tartozó illusztrációk. Éppen ezért borzasztó nagy felelősségnek tartom, hogy csak olyan munkát adjak ki a kezeim közül, amit a saját gyermekemnek is nyugodt szívvel ajánlanék.”
A kiállítást a kerületünkben élő Kárász Eszter színész nyitotta meg, aki egy hátizsáknyi hangszerrel érkezett a megnyitóra. Az ukulelétől az alt és szoprán furulyán át a saját készítésű csörgőig mindenféle zeneszerszámot megszólaltatott, a gyerekek pedig boldogan dalolták együtt az ismerős dalokat és megzenésített verseket. Földi Anita óvónő szerint a színésznő műsora rendkívül jól sikerült: „A legmeghatóbb pillanat az volt, amikor József Attila Alszik a szív című versét az egyik kislány teljesen átszellemülve énekelte Eszterrel.”

M.

A kiállítás megtekinthető: november 26-ig, az óvoda nyitvatartási idejében, 7–17 óráig.