Arany-ajandekok_a_valaszuti_gyerekeknek

Arany-ajándékok a válaszúti gyerekeknek

Kilencvenhárom cipős dobozt töltöttek meg személyre szabott ajándékokkal az Arany János Általános Iskola és Gimnázium alsós diákjai. A könyvekkel, játékokkal, hasznos tárgyakkal teli csomagokat az erdélyi Válaszúton működő, bentlakásos magyar óvoda és iskola növendékei kapják meg.

 

Közel háromszáz könyvet gyűjtöttek össze egy évvel ezelőtt a válaszúti magyar szórványkollégium könyvtárának az Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjai. A hegyvidéki gyerekek és szüleik az intézmény támogatása mellett gondoltak az ott tanulókra is, akiknek Mikulás-napi meglepetésként nyolcvanhárom cipős doboznyi ajándékot küldtek. Néhány héttel később Kallós Zoltán vezetésével kis csapat érkezett Válaszútról a XII. kerületbe. A mezőségi lányok ünnepi műsorral, népdalcsokorral köszönték meg az anyaországiak kedvességét. Rajzokat is hoztak magukkal, az erdélyi motívumokkal gazdagon illusztrált alkotásokból állandó kiállítást szerveztek az iskola folyosóján.
Talán ennek is köszönhető, hogy az ajándékozási akcióról idén sem feledkeztek meg az „aranyos” diákok. A Sashegyi Arany Iskolaalapítvány közreműködésével ezúttal kilencvenhárom meglepetéscsomagot állítottak össze az alsósok, ugyanis egy év alatt tíz újabb tanulóval nőtt a válaszúti magyar óvoda és iskola létszáma.
A Kolozsvártól harminc kilométerre található intézményt, valamint az azt működtető alapítványt Kallós Zoltán Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett néprajzkutató hozta létre azzal a céllal, hogy a mezőségi és a kisszamosháti régióban hozzájáruljon a szórványban élő magyarság megmaradásához. 1999-ben feltámasztotta a magyar nyelvű oktatást Válaszúton, a bentlakásos óvodába és iskolába a környező településeken élő magyar családok négy-tíz éves gyermekei kapnak helyet. A tanítást négy diákkal kezdték. Mivel a kollégiumi ellátás és az utazás a szülők többsége számára megfizethetetlen, a költségeket Kallós Zoltán alapítványa fedezi. Szerencsére a szórványkollégiumot számos magyarországi szervezet és magánszemély támogatja, van, aki pénzzel, mások tárgyi adományokkal, vagy – ahogyan immár második éve az Arany János iskola teszi – könyvekkel és ajándékcsomagokkal.
– A szülők kezdeményezésére vettük fel a kapcsolatot Kallós Zoltán alapítványával, olyan határon túli magyar testvériskolát kerestünk, ahol elkél a segítségünk – számolt be az együttműködés előzményeiről Patkó Lajos igazgató. – Szeretnénk, ha gyerekeink átéreznék az anyaországiak felelősségét, és megtapasztalnák, miért kell támogatni az elcsatolt részeken élő társaikat. Az a cél, hogy megértsék: itthon és külföldön egyaránt büszkének kell lenni magyarságunkra, őrizni és védeni hagyományainkat.
Az igazgató hozzátette: ezeket a nevelési elveket követi az iskola oktatási programja, amelyben fontos szerepet kap a tantárgyi keretek között folyó néptánctanítás.
Az ajándékozás személyessé tételének fontosságát emelte ki Novák János. A Sashegyi Arany Iskolaalapítvány elnöke elmondta, azt kérték a szülőktől, hogy olyan ajándékokat küldjenek, amelyeknek a hegyvidéki gyerekek is örülnének. A dobozokra az ajándékozó neve mellett azt is ráírták, milyen korú lánynak vagy fiúnak szánják a csomagot.
– Azon munkálkodunk, hogy a jelenlegi távkapcsolatot személyessé tegyük, és lehetőséget adjunk a gyerekeknek egymás megismerésére – beszélt a további elképzelésekről Novák János. – Ennek érdekében a tervek szerint jövő tavasszal négynapos kirándulást szervezünk Válaszútra. Az utazás illeszkedik az önkormányzat határon túli programjába, annyiban azonban különleges, hogy a szokásoktól eltérően a gyerekek egyik szülőjüket is magukkal hozhatják az útra.

Ám.