Ellenorizzuk_futoeszkozeinket

Ellenőrizzük fűtőeszközeinket!

Alig kezdődött meg a fűtési szezon, a fővárosban máris emberéletet követelt a lakótérbe áramló szén-monoxid. A sajnálatos eset mindenki számára figyelmeztető lehet, hogy saját és családtagjai biztonsága érdekében ellenőriztesse az otthonában működő gázkészülékeket.

Alig kezdődött meg a fűtési szezon, a fővárosban máris emberéletet követelt a lakótérbe áramló szén-monoxid. Az előzetes vizsgálatok szerint az első kerületi Hunyadi János utcai lakásban a cirkoberendezés hibája okozhatta a tragédiát. A sajnálatos eset mindenki számára figyelmeztető lehet, hogy saját és családtagjai biztonsága érdekében ellenőriztesse az otthonában működő gázkészülékeket. Annál is inkább, mert a gázmérőtől a kéményekig az ingatlan tulajdonosa, kezelője, illetve használója felel a vezetékek és a fogyasztóberendezések állapotáért. Ugyanez a kötelezettség terheli a társasházat a telekhatár és az egyéni gázmérők közötti vezetékszakaszon. A gázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény előírja a csatlakozóvezeték és a fogyasztói berendezések ötévenkénti műszaki, biztonsági felülvizsgálatát.
A fűtő- és melegvíz-termelő eszközök üzemeltetése során ügyelni kell arra, hogy ventillációs pára- és szagelszívók ne legyenek bekapcsolva egy légtérben a gázkészülékekkel. Előfordulhat ugyanis, hogy a működő ventillátor visszaszívja az égésterméket a kéményből, ami szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

(m.)