Elonyos_valtozasok_a_buszkozlekedesben

Előnyös változások a buszközlekedésben

A XII. kerületben élők számára előnyös változások történtek a BKV menetrendjében. A hegyvidéki polgárokat érintő legfontosabb újdonság az alacsonypadlós buszok üzembe állítása a 112-es és a 102-es autóbusz vonalán. Szintén jó hír lehet a kerületieknek, hogy az eredeti, Kálvin téri végállomás helyett a 8-as és 112-es autóbuszok továbbra is az Uránia moziig közlekednek.

A XII. kerületben élők számára előnyös változások történtek a BKV menetrendjében. A hegyvidéki polgárokat érintő legfontosabb újdonság az alacsonypadlós buszok üzembe állítása a 112-es és a 102-es autóbusz vonalán. A nap egy részében azonban nem a város más pontjain megkedvelt Localo, hanem az Ikarus 412-es járművek közlekednek.
A szolgáltatásfejlesztés akár jelzésértékűnek is felfogható, ugyanis a Mártonhegy felé most először utazhatnak ilyen típusú menetrend szerinti buszokon a környék lakói. Korábban erre a BKV szerint azért nem volt lehetőség, mert a rossz állapotban lévő Tornalja utcában a hagyományos buszok is csak lépésben tudtak haladni. Ez szerencsére tavaly megváltozott, az útszakasz felújítását követően már nincs akadálya a modernebb járművek forgalomba állításának.
Szintén jó hír lehet a kerületieknek, hogy az eredeti, Kálvin téri végállomás helyett a 8-as és 112-es autóbuszok továbbra is az Uránia moziig közlekednek, egyebek közt az utasok körében végzett BKV- és VEKE-felmérésnek köszönhetően. Kérdésünkre a közlekedési szakemberek elmondták, hogy az ideiglenesnek szánt vonalkorrekcióról kiderült, átszállási és egyéb szempontokból is kedvezőbb, mint a régi megoldás. Mivel a buszok a Kiskörúttal ellentétben a Rákóczi úton végig buszsávban közlekednek, a menetidejük versenyképes és kiszámítható marad, ráadásul mindkét irányban és viszonylatban biztosított a metróra való átszállás. Egyelőre tehát itt nem kell változásra számítani, azonban amint meglesz az anyagi fedezet a kialakítására, a buszok a Blaha Lujza téren fordulnak majd vissza Buda felé.
Most már közvetlenül is át lehet szállni a körúti villamosokról a Hegyvidék felé tartó 212-es autóbuszra a Petőfi híd budai hídfőjénél, a Goldmann György téren. Így a korábbiaktól eltérően nemcsak a 4-es, hanem a 6-os járatról is könnyen át lehet sétálni a 212-es buszhoz, akár jelzőlámpával védett zebrán, akár aluljárón keresztül. A távolsági buszok a Karinthy utca közelében, a 212-es eddigi megállójában állnak meg. A 212-es autóbuszoknak a Boráros tér felé eddig is volt megállójuk a Goldmann György téren.

M–K. I.