Gyümölcsfákat ültettek az óvodások

Földünkért címmel környezetvédelmi hetet rendezett a KIMBI Óvoda. Az óvónők a zöldterületek, vizek és barlangok védelmének, illetve a hulladékok újrahasznosításának fontosságára irányították rá a gyerekek figyelmét.

Szinte minden a környezetvédelemről szólt a KIMBI Óvodában október utolsó napjaiban. A Földünkért címmel meghirdetett projekthét nyitó programjaként fákat ültettek a gyerekek az intézmény kertjében.
Gyumolcsfakat_ultettek_az_ovodasok– Két gyümölcsfánk sajnos kipusztult a kertben, ezek helyett azonban most nyolcat ültettünk – mesélte lapunknak az óvodavezető. Palotai Istvánné elmondta: főleg olyan gyümölcsfákat (például almát, körtét), valamint bokrokat (ribizlit, egrest) telepítettek, amelyek tavasszal, kora nyáron, illetve ősszel teremnek, nem pedig akkor, amikor nyári szünet van, hiszen így a szüretelés örömeit is megismerhetik az ovisok.
A gyerekek nemcsak az óvoda kertjében ragadtak ásót, hanem a kerítésen kívül, a Tállya és a Méra utca találkozásánál lévő kis zöldterületen is, amelyet az óvónők, a szülők, valamint az önkormányzat városüzemeltetési irodájánál dolgozó szakemberek közreműködésével tettek rendbe, kitakarították, kigyomlálták, valamint szép bokrokkal ültették tele. Az óvodavezető elújságolta, hogy a területet jelképesen örökbe fogadták, és vállalták, hogy a későbbiekben is gondozzák, óvják ezt a kis zöld sarkot.
A „zöld nap” után „kék nap” következett: a vízvédelem állt a középpontjában az óvoda tornatermében rendezett interaktív kiállításnak és játékos feladatoknak. Harmadnap az „örök sötétség birodalmába”, egészen pontosan a Szemlőhegyi-barlangba látogattak el busszal a gyerekek. A tematikus hét utolsó napján összegyűjtött papírhulladékokból, kiürült műanyag palackokból készítettek játékokat az újrahasznosítás jegyében.
Mint kiderült, a projekthetet folytatják: a tél folyamán Négy nap alatt a Föld körül címmel más népek kultúráját bemutató foglalkozásokat tartanak, márciusban pedig „Víz a lételemünk” mottóval visszatérnek a vízvédelemhez, a mostaninál bővebb formában. Májusban szervezik meg az óvoda kabalafigurája által ihletett Sárkányok hetét, amely a sárkányreptetéstől a meseírásig számtalan szórakoztató és kreatív programot kínál majd a gyerekeknek.

z.