Átadták az idei Bilicsi-díjat

Bilicsi Tivadar 2001-ben lett volna 100 éves. Ebből az alkalomból családja megalapította a Bilicsi-díjat, amelyet azóta minden évben kiosztanak. A kis szobrot V. Majzik Mária szobrászművész készítette. Díjazott lehet az a művész – döntött a család –, aki, ahogyan a díj névadója, mosolyt tud csalni személyiségével, munkásságával az emberek arcára. Ebben a különleges elismerésben eddig Tordy Géza, Halász Judit, Gyurkovics Tibor, Dobsa Sándor, Gálffy László, Cseke Péter, Pécsi Ildikó, a Kaláka együttes és Lukács Sándor részesült. Az idei díjazott Dunai Tamás.
– Minden évben több név kerül szóba – mondta az előkészületekről Bilicsi Erzsébet –, a család közös döntése alapján választjuk ki az adott esztendő díjazottját. Dunai Tamás kiválasztásában mindnyájan egyetértettünk.
Az elismerés átadását követően a zsúfolásig megtelt MOM-klubban Dunai Tamás ízelítőt adott Szavakat fúvok című önálló estjéből. A dzsesszmuzsikával és saját klarinétjátékával kísért összeállításról a műsor előtt ezt mondta a színművész: „Mindig egyszerre vonzott a változatosság és az állandóság, ezért választom előadói estjeimen partnerül a dzsesszt, mely egyszerre hordozza magában a szabadságot és a fegyelmet, a változatosságot és a szabályozottságot – azt a sajátos egységet, mely mindig lenyűgözött.” Hogy ez az egység mennyire lenyűgözte a közönséget is, mutatja: akinek nem jutott ülőhely, állva nézte–hallgatta–élvezte a műsort.