Családbarát foglalkoztatás a János kórházban

Ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Szent János Kórház, hogy segítse a nők családi és munkahelyi szerepének összeegyeztetését. Az európai uniós forrásból támogatott projekt keretében gyesen, gyeden lévő szakdolgozóknak olyan körülményeket igyekeznek biztosítani, hogy vissza tudjanak térni szakmájukhoz.
Dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnes, az intézmény főigazgatója sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a résztvevők rugalmas munkaidőben dolgozhatnak; az édesanyák egyénileg dönthetik el, milyen műszakban és hány órát vállalnak. A dolgozók gyermekei számára biztosított az óvodai ellátás a kórház területén található Mesevár Óvodában, amelyet tavaly óta a Hegyvidéki Önkormányzat működtet. A munkájához visszatérő nyolc édesanya az alapfizetés mellett kiegészítő juttatásokat – budapesti bérletet, 18 ezer forint értékű meleg étkezési utalványt – kap, illetve garantálják számukra a besorolási bért 20%-kal meghaladó fizetést.
Az elnyert támogatásból huszonnégy hónapig finanszírozható a projekt, de a kórház vállalta, hogy a pluszjuttatásokat a pályázat befejezése után még legalább fél évig fenntartja. Az újból munkába álló anyák között van csecsemő- és gyermekápoló, műtős szakasszisztens, intenzívterápiás szakápoló – csupa olyan szakma képviselője, amelyből hiány mutatkozik szinte minden kórházban.

z.

Megújult a főbejárat

Elkészült a Szent János Kórház főbejárati homlokzatának rekonstrukciója. A mintegy tizenkét millió forintos beruházás legfontosabb eleme a díszes kovácsoltvas kapu műemléki felújítása volt. Újra használható a második világháborút követően befalazott gyalogosbejárat, megújult a tető és a párkányzat. Restaurálták a korábban megsérült, hiányos homlokzati elemeket, valamint kifestették az egykori kocsibehajtót. A megújult fogadótérben a főkapuval szemben kapott helyet Szent János szobra. A betegirányítás színvonalának további javítása érdekében a bejárathoz modern tájékoztató táblákat és információs pultot telepítettek.

(m.)Csaladbarat_foglalkoztatas_a_Janos_korhzaban