Édes ízek között

A somlekvár hungarikum, a zárszalagos üvegbe pedig kizárólag Kárpát-medencéből származó méz kerülhet – derült ki a nagy sikerű Hegyvidéki Méz és Lekvár Fesztiválon, amelyet első alkalommal rendeztek meg a Virányosi Közösségi Házban. A hagyományteremtő program során nemcsak kóstolni, de vásárolni is lehetett az édes finomságokból.

Edes_izek_kozottTöbb lekvárfőző mellett két mézes kistermelő fogadta el az első Hegyvidéki Méz és Lekvár Fesztivál szervezőinek meghívását. A finomságok mellett jutott hely a kézzel szőtt szőnyegeknek és a méz, vagy éppen lekvár tárolására alkalmas, különböző méretű, színű és formájú kerámiaedényeknek. A különleges, házi készítésű, a hipermarketek polcairól hiányzó magyar termékeket a Virányosi Közösségi Házban nem csupán megkóstolhatták, hanem meg is vásárolhatták az érdeklődők.
Papp Miklós vácrátóti termelő a természet patikájának értékes gyümölcseiből, illetve zöldségekből készített szörpökkel és lekvárokkal érkezett a fesztiválra. A hagyományos, házilag termesztett alapanyagok mellett homoktövisből, rózsasziromból, kökényből, galagonyából, csalánból és zellerből is állít elő lekvárt. Büszkesége a hidegen sajtolt kökény, és a hungarikumnak számító somlekvár. Utóbbi természetes lázcsillapító, C-vitamin-tartalma tízszerese a citroménak, míg a C-vitaminban szintén gazdag kökény kiváló méregtelenítő, valamint immunrendszer-erősítő gyümölcs.
Nyolcvanféle üstben főzött lekvárt és különleges szörpöket hozott el a Hegyvidékre a nagybörzsönyi illetőségű Schváb Mónika és Szarvas Attila. Munkamódszerük érdekessége, hogy egyszerre legfeljebb két fatüzelésű üstben főzik a lekvárt, így az ízmester, ha szükséges, folyamatosan módosíthat az összetevők arányán. Termékeik legalább nyolcvanszázaléknyi darabos gyümölcsöt tartalmaznak, natúr készítményeikben nincs hozzáadott anyag. Egyedi receptjeik a többi között a pálinkás sárgabarack, a fehér rumos vilmoskörte, a hagyma- és céklalekvár, valamint a húsz órán keresztül rézüstben főtt krémszilva. Igyekeznek mindent maguk előállítani, a somot, szedret és kökényt a börzsönyi hegyekben gyűjtik, a hozzávalók döntő többségét őstermelőktől szerzik be.
Hunya László somogyi, szigetújfalui, nógrádi és sükösdi mézzel várta az érdeklődőket. Valamennyi termékét visszaváltható üvegben és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által kiadott zárszalaggal árulja. A Magyar Méz feliratú, kaptárazonosító számmal ellátott zárszalag garantálja, hogy az üvegbe kizárólag a Kárpát-medencéből származó, száz százalékban nektáreredetű méz kerül.
A hagyományos mézek mellett több ritka fajtával is megismertette az érdeklődőket a Vácrátótról érkező Király Zoltán. Ilyen a galagonya-, a gesztenye-, a székelyföldi hegyekben begyűjtött erdei virágok nektárjából, vagy éppen a selyemfűből készült méz. Kevesen tudják, de a fehér színű, krémes repceméz az egyik legizgalmasabb ízű, míg – az egyébként zöldtrágyának termesztett – facéliaméz a legédesebb méz.
A kiváló minőségű, az országos élelmiszerláncok kínálatából legtöbbször hiányzó, házilag készült hazai ízek megismertetése volt a fesztivál megrendezésének egyik legfontosabb célja – tudta meg lapunk a főszervezőtől, Paczkó Jánostól, aki elmondta: nem csupán egy alkalomban gondolkodnak, szeretnék, ha a Méz és Lekvár Fesztivál a Hegyvidék egyik jeles eseményévé nőné ki magát. Ennek érdekében a tervek szerint a termelői élelmiszerek egy része év közben is kapható lesz a Virányos Cafe Budai Stelázsi sarkában. A megszokott kínálat mellett saját készítésű szendvicsek, sütemények, saláták és egyéb finom falatok várják majd a betérőket.

MM.