Egy tizenegy éves költő kiállítása

Egy_tizenegy_eves_kolto_kiallitasaKülönleges kiállításmegnyitót tartottak nemrég: Pató Ákos, a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola hatodik osztályos tanulója mutatkozott be képeivel – és verseivel – iskolatársainak. A képek – egyebek mellett – történelmünk nagyjait ábrázolják.
A tárlatot megnyitó Nagyné Pozsár Katalin igazgató köszöntőjében elmondta: „Minden olyan hatás, ami csendben, békében veszi körül, eredményezi azt, hogy gondolatait, belső vívódásait képben formálja meg. A versírás mellett a festés felé is fordult. Amikor megláttuk első képeit, csak néztük, néztük. Elragadtatással szóltunk róluk. Tizenegy évesen gazdag fantáziáról tesznek tanúságot. Most már értjük zárkózottságát, kissé befelé fordultságát. Ha nem is tudatosan, de mindig a következő kép tartalomvilágán elmélkedik.”
A keddi tanítás után tartott megnyitót követően – amelyen Ákos néhány verse is elhangzott – beszélgettünk az ifjú művésszel. A finom vonású, törékeny alkatú fiú meglepően férfias kézfogással mutatkozott be, és beszédstílusa is felnőttes.

– 2007. január elsején írtam az első versem – mondta, és látszólag cseppet sem volt zavarban attól, hogy interjút kértünk tőle.

Hű, de pontosan emlékszel! Talán az újévi hangulatot próbáltad visszaadni?

– Nem. Nem tudom, mi ihletett, csak elkezdtem írni.

Emlékszel még, melyik volt ez a vers?

– Igen, az imént az is elhangzott, Az ég és a tenger a címe.

És mi a helyzet a festéssel? Azt mikor kezdted? Általában milyen témák érdekelnek?

– Rajzolni és festeni már az óvodában is szoktam. A kiállításon a történelmi arcképcsarnokom, tájképek és egy ikon láthatók.

Hatodikos vagy, korai lenne még megkérdezni a szokásosat, vagyishogy mi leszel, ha nagy leszel, de mi az, ami a legjobban érdekel?

– Nem, ezt még valóban nem tudtam pontosan eldönteni. A legjobban a festészet és a történelem érdekel.

Szüleid is hasonló dolgokkal foglalkoznak?

– Anyukám népdalénekes és óvónő, apukám grafikus és építészmérnök. Zárójelben jegyzem meg, hogy a nagymamám is énekel és szokott festeni. Biztosan miattuk is érdekel mindez engem is.

Antal Ildikó

Pató Ákos képei december 10-ig megtekinthetők a Kós Károly Általános Iskolában.