Ezer daru egy kívánságért

Egy bátor japán kislány, Sadako Sasaki emlékére ezer papírdarut hajtogattak a Virányos Általános Iskola diákjai. A gyerekek munkáit – a világ minden pontjáról érkező darukkal együtt – Sadako hirosimai emlékműve mellett állítják ki október 25-én.

Nemzetközi mozgalomhoz csatlakozott a Virányos Általános Iskola. A gyerekek a szomszédos Budapesti Japán Iskola tanulóinak segítségével ezer papírdarut hajtogattak, hogy így adózzanak Sadako Sasaki emléke előtt, aki az atomtámadás következményei miatt tizenkét éves korában halt meg leukémiában.
A fonalra fűzött ezer origami része lesz annak a világ minden tájáról összegyűjtött milliónyi papírmadárnak, amely a kislány Hirosimában felállított szobrának környezetét díszíti. Sadako Sasaki alig múlt kétéves, amikor a második világháború legvégén, 1945. augusztus 6-án az amerikaiak atombombát dobtak városára. Sokáig úgy tűnt, a sugárzás nem okoz kárt az egészségében, azonban tizenegy éves korában kiderült, hogy leukémiában szenved. Éppen egy sportversenyre készült, amikor annyira rosszul lett, hogy kórházba kellett vinni.
Legjobb barátja mesélt neki a papírdaru mítoszáról, arról, hogy aki ezret hajtogat, annak egy kívánsága teljesül. Sadako hitt a gyógyulásban, és hozzálátott a nagy munkához. Kórházi ágyában tizennégy hónap alatt több mint ezer darut hajtogatott, közte olyat is, amelyet csipesszel készített. Amikor 1955. október 25-én örökre lehunyta a szemét, barátai kezdeményezésére a japán gyerekek gyűjtést szerveztek, hogy emléket állítsanak Sadakónak és az atombomba valamennyi gyermekáldozatának. Három évvel később a hirosimai Béke-parkban adták át a szobrot, amelyen Sadako látható kezében egy darumadárral. Talapzatán a felirat: „Ez a siralmunk. Ez az imádságunk. Legyen béke a világon.”
A kislány története nemzetközi daruhajtogató-mozgalmat indított el. Az elkészült papírmadarakat a Sadako hirosimai szobra mellett felállított átlátszó szekrényekben mutatják be.

M.Ezer_daru_egy_kivansagert