Harminc_eves_a_Zugligeti_Ovoda1

Harmincéves a Zugliget Óvoda

Egykori és mai óvodások, dadusok és óvodapedagógusok együtt ünnepelték a Zugliget Óvoda harmincadik születésnapját. A jeles esemény alkalmából az intézmény kertjében meglepetésműsor, az épületben kiállítás fogadta a vendégeket.

Harminc esztendővel ezelőtt számtalan fontos és érdekes esemény történt: Moszkvában olimpiát rendeztek, Farkas Bertalan visszatért az űrből, a tévében Misi Mókus és a Mézga család kalandjain szórakoztak a gyerekek, a 61-es vonalán elindult az első Tátra szerelvény, a Hegyvidéken pedig átadták a Nívó-díjas Zugliget Óvodát, amelyet akkoriban elsősorban Zalaiként emlegettek – idézte fel a múltat Horváth Dori Márta óvodavezető a jubileum alkalmából rendezett ünnepségen.
Azóta sok minden történt az eredetileg százötven gyereknek otthont adó intézményben. Először a vasmászókákat cserélték le fajátékokra, majd 1989-ben elkészült a tanösvény, ahol a természet változásait követhetik nyomon a gyerekek. Az önkormányzatnak köszönhetően 2005-ben teljes egészében megújult a játszókert, az udvarra az uniós szabályoknak megfelelő mozgásfejlesztő játszószerek kerültek, valamint a csoportszobák felszerelését is kicserélték.
Folyamatosan szépült az óvoda, egyvalami azonban nem változott: a dolgozók elhivatottsága a nevelés terén, a gyerekekbe vetett megingathatatlan hit, ami mindenkor a felnövő generációk sikerének alapja. Az óvoda szakmai irányvonalát az első vezető, Györgyné Berdó Erzsébet alapozta meg. 1987 és 2007 között Major Aranka vezette az intézményt, aki a Freinet-módszert továbbfejlesztve egy országosan elismert és követett nevelési programot dolgozott ki.
Az elődök által kijelölt utat követik a mai óvodapedagógusok, figyelmet fordítva arra, hogy tudásukat fejlesztve nyitottak maradjanak az újdonságokra – mondta Horváth Dori Márta. Hozzátette: a nevelőmunka napjaink gyorsan változó világában egyre nagyobb kihívást jelent. „Arra törekszünk, hogy a gyerekek megszeressék az óvodai életet, és szívesen jöjjenek hozzánk, szüleik pedig nyugodt szívvel merjék ránk bízni legféltettebb kincsüket. Az óvoda számára az a legfontosabb, hogy elnyerje a gyermek és a szülő bizalmát” – zárta ünnepi beszédét a Zugliget Óvoda vezetője.
Harminc_eves_a_Zugligeti_Ovoda2A harmincéves jubileum alkalmából a gyerekek verses-zenés műsorral és szebbnél szebb rajzokkal, saját készítésű játékokkal fogadták a vendégeket. A kiállított munkák készítőinek Fonti Krisztina adta át a jól megérdemelt jutalmakat. Az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállítás, ahogyan maga az óvoda, is a gyerekek örömét és épülését szolgálja. A bemutatott alkotások a kis művészpalánták tehetsége és az intézményben folyó magas színvonalú nevelőmunka egymásra találásának eredménye. Különösen fontosak a közösen készített tablók és társasjátékok, amelyek hozzájárulnak a csoportérzés erősítéséhez.

mm.