Jovore_jon_a_kockazati_alap2

Jövőre jön a kockázati alap

Az utóbbi hetekben több hegyvidéki társasházban zárta el a gázcsapot a Fővárosi Gázművek. Minden esetben az utcában zajló vezetékcsere miatt elvégzett nyomáspróbát követően döntöttek a szolgáltatás szüneteltetéséről. A bajba került lakóközösségeket vis major pályázattal és a tervek szerint kamatmentes hitelfelvételi lehetőséggel támogatja az önkormányzat.

 

Nyár végén és ősszel a kerület több pontján, az Ugocsa utcában, a Béla király úton és a Kiss János altábornagy utcában hajtott végre vezetékrekonstrukciót a Fővárosi Gázművek. Az ilyenkor kötelező nyomáspróbát követően több házat kizártak a gázszolgáltatásból. A gázművek életveszély elhárítására hivatkozik, a mérések ugyanis az épületek alapvezetékének tömörtelensége miatt szivárgást jeleztek. Mivel a felújítási munkák lebonyolítására az érintett társasházak nem kaptak haladékot, az önkormányzat úgy döntött, hogy a bajba jutott lakóközösségek segítségére siet – tájékoztatta lapunkat Kovács Lajos alpolgármester, aki megnyugtatásképpen elmondta, hogy rendelkezésre áll a vis major-alap tízmillió forintja, amit az ő javaslatára, éppen az ilyen helyzetek kezelésére, az idén szavazott meg a képviselő-testület.
Ez jó hír, hiszen korábban a társasházi pályázaton fel nem használt keretből kaphattak támogatást azok az épületek, amelyekben az év második felében vált szükségessé valamilyen halaszthatatlan munka elvégzése. Az alpolgármester ugyanakkor úgy látja, a költségvetés készítésekor szándékosan túltervezett tízmilliós keret sem lesz elég:
– Szembe kell néznünk azzal, hogy a jelentkezők nagy száma miatt házanként csupán néhány százezer forintot tudunk adni, ami az előzetes számítások szerint a bekerülési költség alig tizenöt-húsz százaléka. Jelenleg nincs több szabad pénzeszköze az önkormányzatnak, éppen ezért a probléma megoldása érdekében felvettük a kapcsolatot a kerület számlavezető bankjával.
Az előzetes megállapodás értelmében a pénzintézet személyre szóló kedvezményes hitelt ad a társasházaknak. A kamat hetven százalékát a magyar állam fizeti, a fennmaradó harminc százalék fedezetéül az önkormányzattól kapott támogatás szolgálhat.
– Jelenleg arra van lehetőség, hogy az önkormányzati segítséget egy összegben előre megkapja a társasház – mondta Kovács Lajos. – Ebben az esetben a pénzt vagy a munkálatok finanszírozására, vagy a kamatteher csökkentésére fordíthatják.
Természetesen a hitelt nem kötelező felvenni, a pályázati támogatás akkor is igényelhető, ha a ház saját forrásaiból finanszírozza a felújítást. Az alpolgármester tervei között szerepel a banknál vezetett önkormányzati kockázati alap létrehozása is, ami fedezetként szolgálna a társasházak hitelfelvételéhez. Jelenleg ugyanis a bankok szemszögéből a társasház veszélyes adósnak számít, ezért kezesség, előzetes befizetés, vagy éppen jelzálog bejegyzése nélkül nem szívesen adnak hitelt.
A kockázati alap megteremti annak lehetőségét, hogy a lakóközösségek a hitelkonstrukciót az épület gyakran sok millióba kerülő felújítására is igénybe vehessék. Ekkora összeget ugyanis egyetlen háznak pályázaton biztos nem tud adni az önkormányzat. A kockázati alap várhatóan a következő évben már elérhető lesz.

mm.