Növényes kerületi utcanevek (2.)

Néhány héttel ezelőtt olvashattak a Hegyvidék hasábjain a kerület növényes utcaneveiről és a névadókról. Persze, minden utca nem fért egyetlen cikkbe – alább következik a következő „csokor”.

A kerület összesen harminc növényes nevű utcájából korábbi cikkünk kilenc tavasszal virágzó névadóval foglalkozott részletesen. Ezúttal a nyáron vagy ősszel virágzó fajok következnek. Az utolsó, harmadik részre maradnak mindazok, amelyek nem sorolhatók egyszerűen ezekbe a – tulajdonképpen teljesen önkényesen megalkotott – csoportokba.

Margaréta, muskátli, pipacs

A Margaréta utca, derékszögben megtörve, a Kiss János altábornagy utcát köti össze a Németvölgyi úttal. A névadó növényt margitvirágnak is szokták nevezni. Bár közönséges növénynek tűnik, rendszertani besorolása nem egyértelmű, Chrysanthemum leucanthemum vagy Leucanthemum vulgare néven is ismert. Sok változatát termesztik vágott virágként, vagy ültetik kertekbe dísznövényként. Évelő, ellenálló virág, ezért könnyen terjed, és megkülönböztetett gondozás nélkül is megél a kerület gyengébb, köves talajain is.
A Németvölgyi úton néhány sarokkal feljebb, jobbra nyílik a Muskátli utca. Meredeken és egyenesen kapaszkodik fel a hegyre, egészen a Nárcisz utcáig. A muskátliról nem szükséges részletes ismertetőt írni, hiszen az egyik legelterjedtebb dísznövény, amelyet – a hegyvidéki utcában is – erkélyládákba ültetve látni a leggyakrabban.
A mákkal rokonságot tartó pipacs őshonos a Hegyvidéken. Piros szirmait már akkor is itt bonthatta, amikor a hegyre még csak a városból kimerészkedők másztak fel kirándulás gyanánt. Ma a kertek ápolt környezete nem kedvez neki, de például a kerületet átszelő 59-es villamos vonalán – ahol nincs lebetonozva a vágányok közötti és melletti sáv –, vagy az Istenhegyi út alsó szakasza melletti gyepterületeken évről évre tömegesen nyílik. Szépsége csak a tövön érvényesül, vörös szirmai gyorsan leperegnek, ha leszakítják. Magja köhögés csillapítására és saláták ízesítésére használható, de a városi növények nem alkalmasak étkezési célra. Saját utcája van – bár rövidke – a Gellért-hegyen, de ösvényként a Magas úttal párhuzamosan a kerületben is megtalálható.

Tatárvirág, szegfű, szalmavirág

Novenyes_keruleti_utcanevekAlig néhány száz méterrel a Magas út túloldalán húzódik a Tatárvirág utca. A növény latin nevéhez (Iberis sempervirens) híven nemcsak kitartóan virágzik, hanem télen is zöld marad. Magról könnyen szaporítható, és nem igényes, így a hegyvidéki kertekben is szépen fejlődik. Fehér virágai hosszan nyílnak.
Szegfű nevű közterületből bőven akad a fővárosban. A Hegyvidék egy ösvénnyel büszkélkedhet, amely a Tatárvirág utcából ered és az erdőben ér véget. A névadó növénycsoport az északi félteke mintegy háromszáz faját magában foglaló társaság, amelynek több képviselője vadon is él a kerületben. A bolti tömött, hatalmas virágú változatokhoz képest a réteken nyíló talán szerényebbnek tűnik, de közelebbről nézve legalább annyira tetszetős. Több faja a kertekben is elterjedt, főleg mint sziklakerti dísznövény.
A szalmavirág a szárított növények gyűjtőneve, de szokták így nevezni a leggyakrabban használt fajt (Helichrysum bracteatum) is. Az egynyári növény a fészkesek közé tartozik, virága a sárga és a vörös árnyalataiban pompázik. A szalmarózsaként is ismert virág kedveli a meleget, ezért fejlődése nyáron gyorsul fel. Virágai akkor a legtartósabbak, ha még bimbós állapotban vágják le és szárítják ki. A róla elnevezett utca a Tatárvirág utca alsó végétől néhány lépésnyire nyílik a Magas útból, és nemsokára eléri az Edvi Illés út felső végét. Olyan rövid, hogy egyes térképek nem is nevezik meg, csak az Edvi Illés visszaforduló leágazásának tekintik.

Hajnalka, kikerics

A Farkasréti temető oldalában a Hóvirág út kijárat nélküli mellékutcája a Hajnalka utca. Névadója egy futónövény, amely gyors növekedéssel terjeszkedik és folyamatosan bontja virágait. A tölcséres virágok rendszerint lilák, de ismertek rózsaszín és fehér változatok is. Nevéhez híven reggel nyílik ki, estére összezárul és elhervad. Napos, meleg helyen a legszebb, de csak ha rendszeres vízutánpótlást biztosítunk számára. Virágzása kitart az őszi fagyokig.
A kikerics nyár végén, ősszel virágzó gumós, évelő növény. Levelei tavasszal kihajtanak, majd a magterméssel együtt nyáron visszahúzódnak, virágai ezután jelennek meg, mintha nem is lennének kapcsolatban a lombbal. A lila szirmok és a növény kevésbé feltűnő részei is mérgezők. Régen a népi gyógyászat, ma a modern orvostudomány használja. Utcája a Sün utca és a Magasúti lejtő között található, az Ördög-orom alatt.

(Barta)