Rekordok_a_Hegyvideki_Fitparaden2

Rekordok a Hegyvidéki Fitparádén

A Hegyvidéki Fitparádénak immár rangja van. Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy az idén rekordszámú nevezés érkezett a profi és az amatőr versenyekre. A Sportmax Hegyvidékben október 16–17-én megtartott programot a kerületi önkormányzat rendezvényei színesítették. A szervezők ígérik: jövőre még több különlegességgel várják a sportbarátokat.

Több mint ezerötszáz versenyző, látványos bemutatók, világsztárok, profi és amatőr versenyek, diákolimpia, kerületi barangoló, rendőrségi bemutatók, fitnesz és erősport minden mennyiségben – egy mondatban így lehetne összefoglalni a harmadik Hegyvidéki Fitparádét. Bár az önkormányzatnak köszönhetően a kerület lakói számára ingyenesen látogatható rendezvény valamennyi sportbarátnak szólt – az ország és a világ szinte minden tájáról érkeztek versenyzők –, legnagyobb erénye mégis az, hogy kerületi program maradt. A labdarúgó- és az úszó-diákolimpia versenyszámai, az aquasakk-bajnokság, a Hegyvidék nevezetességeit felkutató séta és nem utolsósorban a – szintúgy az önkormányzat jóvoltából – ingyenes uszodahasználat garancia volt arra, hogy a helyi polgárok a magukénak érezzék az eseményt.

Sokszínű sportélet

Rekordok_a_Hegyvideki_Fitparaden3A kerületi sportélet gazdagságáról beszélt lapunknak Pokorni Zoltán polgármester is, aki kiemelte: a Hegyvidéki Önkormányzat évek óta költségvetése két százalékát fordítja sportra, ami messze meghaladja az országos átlagot. Ennek és a polgárok aktivitásának köszönhetően rendkívül sokszínű, izgalmas a helyi sportélet, amit a Fitparádéhoz hasonló nagy rendezvényekkel még tovább gazdagítana az önkormányzat. Hozzátette, a lakosokat egyre nagyobb számban megmozgató, ingyenes Sportos, edzett Hegyvidék program mellett hangsúlyos szerepet kapnak a gyermekeknek szóló rendezvények is.
– Büszkék lehetünk arra, hogy az országban elsőként két évvel ezelőtt bevezettük a mindennapi testnevelést az általános iskolákban, amit felmenő rendszerben a teljes alsó tagozatra kiterjesztünk az önkormányzati fenntartású intézményekben – mondta Pokorni Zoltán. – Szintén jelentős eredmény, hogy a kötelező oktatásnak köszönhetően másodikra valamennyi kisdiák megtanulja az úszás alapjait. Évek óta sikeresen zajlik a diákolimpia, amelynek keretében az idén külön ötkarikás játékokat szerveztünk az óvodásoknak, illetve az ötödikeseknek.
A Hegyvidéki Fitparádé fővédnöki tisztét elvállaló Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő szerint három feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy sportos nemzetről beszélhessünk. Az iskola feladata, hogy a testnevelésórákon megszerettesse a gyerekekkel a sportot, míg az állam és az önkormányzatok dolga az ehhez szükséges tárgyi feltételek megteremtése. Mindemellett szükség van olyan rendezvényekre, amelyek megváltoztatják azok gondolkodását, akik egyébként nem érzik fontosnak a mozgást, a testedzést. A XII. kerületben mindez adott, a sportos iskolák, a magas színvonalú sportpályák, tornatermek mellett a mozgást népszerűsítő programokból sincs hiány – hangsúlyozta Deutsch Tamás. A korábbi sportminiszter szerint ilyen rendezvény a Hegyvidéki Fitparádé, amelyen egészségesen keveredik a profi, az amatőr és a tömegsport.

Fitnesz és diáksport

Az első napon a Sportmax Hegyvidék mindkét színpadán a zene, a tánc és a szép lányok kapták a főszerepet. Egymást váltották a fellépők az AktívLab-Mozgás Színpadon, ahol zsírégető, gymstick, alakformáló, latin aerobik, kickbox, xco, dance step és power relax interaktív bemutatók várták az érdeklődőket.Három éve foglalkozik komolyabban az aerobikkal a tizenkét esztendős Maros Virág, akit szülei kísértek el.
– Óvodáskorom óta tornázom – mondta –, megpróbálkoztam a balettal is, de a zene miatt sokkal jobban tetszik az aerobik. Három éve vagyok tagja egy gyermekegyüttesnek, amellyel rendszeresen fellépünk Budapesten, sőt vidéki bemutatókat is tartunk. Szeretnék fitneszversenyző lenni, amihez az aerobik megfelelő alapot jelent. Mindhárom Hegyvidéki Fitparádéra eljöttünk a szüleimmel, tavaly sikerült aláírást kapnom Oláh Ibolyától, aki Timea Majorova után a második legnagyobb kedvencem.

Rekordok_a_Hegyvideki_Fitparaden1A nagyszínpadon a gyermek-ritmusverseny aratott zajos sikert, míg a nap fénypontjaként Timea Majorova „lányai” vették birtokba a kifutót. A FitModel World versenyen idén 36-an indultak, ami abszolút nevezési rekord. A viadal jegyzett, rangos eseménnyé nőtte ki magát, nem véletlen, hogy a tavalyi győztes, Oláh Noémi rövid idő alatt a nemzetközi fitnesz élvonalába került.
– Azt vallom, soha nincs késő elkezdeni törődni a testünkkel, ha életmódot váltunk, a szervezetünk nagyon hamar képes regenerálódni – hangsúlyozta Timea Majorova. – Gyorsan jönnek azok a pozitív jelek, amelyek megerősítik az elhatározásunkat: fittebbnek, erősebbnek érezzük magunkat, elkerülnek a betegségek. Nem kell fitneszversenyzőnek lenni ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, azonban az egészséges életmódról nem szabad lemondanunk.
Timea Majorova szerint a legfontosabb, hogy napirendünkben meglegyen a táplálkozás, a kardiomozgások és az alvás egyensúlya. Az egykori világbajnok úgy látja, a magyarok megfogadják tanácsait, a visszatérő látogatókon lemérhető a pozitív változás, hiszen sokan vannak olyanok, akik egy év alatt leadják a felesleges kilóikat, leszoknak káros szenvedélyeikről, és büszkén mesélik, hogy családtagjaikat is sikerült elindítani a helyes irányba.
Lehetőséget kaptak a bemutatkozásra a kerületi iskolák, a TF gyermek aerobikosai, a Semmelweis-gyakorlóiskola országos hírű ritmikus gimnasztikás lányai és a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Gimnázium akrobatikus rock and roll-csoportja. A XII. kerületi Szabadidősport Központ szervezésében középiskolás focitorna, és a II. korcsoportos kerületi iskolásoknak kiírt úszóversenyek várták a szurkolókat. A lelátón helyet foglaló családtagok, szülők és testvérek kiváló hangulatot varázsoltak az uszodába. Az eredményhirdetésen mindenkit győztesnek járó taps köszöntött – valamennyi úszópalánta ajándékot kapott –, a legjobbak ráadásként meglepetéscsomagot, valamint a helyezésüknek megfelelő érmeket is átvehették Váczi János alpolgármestertől. A versenyt követően búvárúszó- és vízilabdás show szórakoztatta a gyerekeket.
Először kaptak meghívást a rendezvényre a rendőrség munkatársai, akik a kertben látványos kutyás, taktikai és közelharc-bemutatókat tartottak. A TRX- és Bootcamp-edzések szüneteiben került sor a Face Team kosarasainak akrobatikus elemekkel ötvözött, látványos bemutatójára. Megnyitotta kapuit a Lite Wellness Club is, ahol lehetőség nyílt a modern fitneszgépek és edzésprogramok kipróbálására, míg a labdajátékok kedvelőit éjszakába nyúló squash-bajnokság várta.

Erős emberek

A második napon a legnagyobb érdeklődést a nemzetközi Louie Koncz Classic verseny övezte, különleges megmérettetésnek számított a „Mr. Uniformis”, amire rendőrök, tűzoltók, katonák, polgárőrök és mentősök kaptak meghívást.
Míg a színpadon elsősorban az izomzat kidolgozottsága döntötte el a helyezéseket, a fekvenyomó-, Push-Pull Lifting-, erőemelő-, Kettlebell Monster Challenge- és szkanderbajnokságon már az erő is számított. Kifejezetten az erős emberek miatt jött el a rendezvényre az érdi Németh család. Az apa, Németh Viktor lapunknak elmondta, hogy kisfia nagy rajongója az erősportoknak. Bár még csak tizenegy éves, álma, hogy példaképe, Fekete László nyomdokaiba lépve egyszer ő legyen Magyarország legerősebb embere:
– Áron még alig múlt hatéves, de már megpróbálta utánozni az erős embereket. Azóta a tükör előtt gyakorolja a fogásokat, egyszer még az autónkat is megpróbálta elhúzni. Szerencsére erről sikerült lebeszélni, kisebb súlyokkal azonban rendszeresen edz. Felvettük a kapcsolatot a hazai hírességekkel, akik biztatnak, azt mondják, hogy a testalkata alapján igazi fanyüvő lehet belőle.
Fitexpo keretében folytatódtak az egészségügyi szűrések, az uszodában pedig kifejezetten a kerületieknek szóló rendezvényeket tartottak. A hegyvidéki polgárok ingyen használhatták a nagymedencét, benevezhettek a tavalyi nagy sikerű, ezúttal is megrendezett aquasakk-bajnokságra, illetve az aquafitnesz-edzésekre.
Nem a fizikai teljesítményt mérte, de a fesztivál utolsó önkormányzati eseménye is bővelkedett izgalmakban: a Hegyvidéki Barangolón a városi túrázók számos különleges, kevésbé közismert részletet ismerhettek meg a kerület történetéből. Egyebek közt fény derült arra, milyen feliratot véstek a Cantata Profana-kútra, hány figurát ábrázol a Mackó bácsi mesél a gyerekeknek című szobor, vagy éppen mi olvasható a Medgyaszay-házakon található sgraffittók alatt.

mm.