Sikeres Hangfoglalás

Különdíjjal jutalmazták a Fekete István iskola együttesének produkcióját a Hangfoglaló Hétfő országos zenei pályázaton. A The Black Hole zenekar az egész intézményt megénekeltette videoklipjében.

Music Monday néven minden évben zenélni hívják az iskolásokat Ausztráliában. A nemzetközivé váló kezdeményezést a legnagyobb érdeklődés Amerikában kíséri, alkalmanként több százezer diák vesz részt a versenyen. Az itthon Hangfoglaló Hétfő elnevezéssel zajló ének-zenei pályázaton az idén kitűnően szerepelt a XII. kerületi Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola: az intézmény növendékeiből összeálló The Black Hole zenekar különdíjat érdemelt ki.
Lesújtó adat, hogy hazánkban a középiskolások csupán tíz százaléka játszik valamilyen hangszeren, ami mélyen alatta marad az európai átlagnak. Pedig tudományosan megalapozott tény, hogy az aktívan zenélő tanulók más tantárgyakban is jobban teljesítenek. Ezen a szomorú állapoton javítana a Hangfoglalás Hétfő pályázat, amelyen Magyarország bármely általános és középiskolájának diákjaiból alakult ének- és zenekarok részt vehetnek.
Idén Presser Gábor Neked írom a dalt című szerzeményét kellett eljátszaniuk a versenyzőknek. Műfaji megkötés nem volt, a hangszerelésbe sem szóltak bele a szervezők, egyedül a szöveghűségre és a dallam főbb motívumainak megtartására kellett vigyázni. Az elkészült produkciót mindenkinek egy adott időpontban kellett előadnia a saját iskolájában, az erről készített felvételt egy internetes videomegosztó oldalon nézhették meg az érdeklődők.
A Hegyvidékről egyedüliként a Fekete István iskola indult a versenyen. A Majláth György felkészítő tanár vezetésével alakított, három gitárral felálló The Black Hole zenekar az egész iskolát megénekeltette a klipjében. Bár a zsűri végül egy másik formációnak ítélte oda az első helyet, a hegyvidéki gyerekek is büszkék lehetnek teljesítményükre, hiszen elnyerték a verseny egyik különdíját. Talán ennél is nagyobb siker, hogy a vetélkedőnek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt az iskolában szabadidős tevékenység keretében gitárt és dobot tanulók száma.

m.Sikeres_hangfoglalas