Sikeres_tarsashaz-felujitasi_palyazatok

Sikeres társasház-felújítási pályázatok

A gazdasági válság ellenére az idén is jelentős összeggel segíti a társasházakat a Hegyvidéki Önkormányzat, pályázatok keretében összesen hatvanötmillió forint áll a lakóközösségek rendelkezésére. A kerület a graffitimentesítést folyamatosan támogatja, erre további tízmilliót különítettek el. A fővárosi felújítási pályázaton tizennégy társasház kilencmillió forintot kapott.

Összesen hatvanötmillió forintot osztott szét a lakóközösségek között a Hegyvidéki Önkormányzat az ez évi felújítási, értékvédelmi és az október közepén lezárt vis major pályázatokon. Tízmillió forint áll rendelkezésre az egész esztendőben folyamatosan pályázható falfirka-mentesítésre, a kérelmeket a lehető legrövidebb idő alatt, általában a beadást követő hónapban elbírálják. Az előzetes ütemezésnek megfelelően az önkormányzat idén huszonhét millió forinttal támogatja a „Szövetség a társasházakkal” programban részt vevő, ötven albetétesnél nagyobb épületek felújítását.
A tavasszal kiírt felújítási pályázaton százkét társasház összesen negyvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott – mondta el lapunknak Kovács Lajos Attila, a városüzemeltetési iroda vezetője. Külön kezelték az értékvédelmi pályázatot, amire tizenötmillió forintot különítettek el. Okulva a korábbi évek tapasztalataiból most először a vis major helyzetek kezelésére tízmillió forintot biztosít az önkormányzat. Ezen a címen elsősorban azok a társasházak kaphatnak támogatást, amelyeket a hatóságok valamilyen rekonstrukciós munkára, például a gázvezeték, vagy a kémények felújítására köteleztek. Szintén segítségre számíthatnak a pályázatok lezárását követő heves nyári viharokban komolyabban megsérült épületek lakóközösségei is.
Külön öröm, hogy a hegyvidéki társasházak más lehetőségeket is kerestek, és többen sikeresen pályáztak a fővárosnál: tizennégy ház mintegy kilencmillió forinthoz jutott a felújítási pályázaton. Ebből a pénzből homlokzati és épületszerkezeti munkák valósulhatnak meg.

(M.)