Szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal első alkalommal 2005-ben megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a kerület segítségével megújuló társasházakat mutatjuk be.

Több mint hatmillió forinthoz jutott a „Szövetség a társasházakkal” szerződés keretében a Kiss János altábornagy utca 55. lakóközössége. Saját megtakarításuk mellett az önkormányzat támogatásának, valamint sikeres fővárosi és banki pályázatoknak köszönhető, hogy az elmúlt öt évben mintegy huszonötmillió forintot költhettek az épület felújítására.
A rekonstrukció megkezdése igencsak időszerű volt, ugyanis az organikus építészet előfutáraként számon tartott Medgyaszay István építészmérnök munkáját dicsérő, 1927–29-ben emelt épület meglehetősen rossz állapotban volt. Azonnali beavatkozást igényelt egy szakaszon a részleges süllyedés, amit úgynevezett injektálásos technikával sikerült megnyugtatóan rendezni.
Szovetseg_a_tarsashazakkalA vizsgálatok szerint az épület márgás talajon áll, ezért mozdult meg a Kiss János altábornagy utca felé eső déli sarok – mondta el lapunknak Vargáné Szilágyi Erzsébet. A közös képviselő hozzátette: az alap megerősítését követően a megrepedt falak vasalatot kaptak, ami olyan jól sikerült, hogy kibírta az utcára tavaly ideiglenesen átterelt buszforgalom keltette rezgéseket. Ezt egyébként a szomszédos, szintén Medgyaszay-ház rosszabbul viselte, ott ekkor jelentek meg a repedések.
A háború óta szinte teljesen hiányzott a vakolat az épület Margaréta utcai homlokzatán, ennek pótlása 2006-ban történt meg. Nehezítette a feladatot, hogy a Medgyaszay-féle, egyedi, halszálkás vakolatot manapság csak kevés vállalkozó tudja megfelelően pótolni. Ugyancsak elkészült a Kiss János altábornagy utcai homlokzat, az utcai, székely motívumokat felhasználó sgraffito restaurálása – ezt a Budapest Bank pályázatán elnyert pénzből valósították meg –, valamint újraöntötték a teraszok és az udvari korlát hiányzó kőelemeinek egy részét. Egy falszakasz kivételével az idén fejeződött be a kert felé néző oldal felújítása, a munkát a következő szövetségi szerződés segítségével szeretnék folytatni.
Szintén részt vesz a „Szövetség a társasházakkal” programban az 59. szám alatti Medgyaszay-ház. Vargáné Szilágyi Erzsébet tájékoztatása szerint 2006 és 2011 között nyolcmillió forintot kap a lakóközösség az önkormányzattól az épület felújítására. A támogatásból eddig elkészült a villámhárítók és a lépcsőházak belső felújítása, az elektromos vezetékek cseréje, valamint a kéményfejek visszaépítése. Gerle János építésztörténész útmutatása alapján mind az öt lépcsőházban az eredeti, apró mintás falfestést, valamint színezést alkalmazták.
Érdekesség, hogy Medgyaszay soha nem használt fekete festéket a fémfelületek kezelésére, így a Kiss János altábornagy utcai házakban is egyebek közt kékkel és zölddel találkozhatunk. A korhű helyreállítást szem előtt tartva helyükre kerültek a csengők réz nyomógombjai és a bejáratoknál található faragott fa hirdetőtáblák. Még ebben az esztendőben kicserélik a gáz alap- és felszálló vezetékeket, míg az udvari terasz és a belső homlokzatok felújítását a következő években szeretnék megvalósítani.

mm.