Takarékosabban is világíthatunk

Ahogy rövidülnek a nappalok, egyre többet világítunk, és ez a villanyszámlánkon is meglátszik. A hagyományos izzókat magas fogyasztásuk miatt fokozatosan kivonják a forgalomból – ezek helyett számos, jóval takarékosabb LED-es és fénycsöves világítótestet vásárolhatunk a boltokban. Ám az energiatakarékos égők sem egyformák.

Szeptember óta az Európai Unió rendelkezése alapján nem rendelhetnek a boltok 75 wattos hagyományos izzókat, az üzletek csak a megmaradt készleteiket árusíthatják. A 100 wattos égőket az EU már egy évvel ezelőtt kivonatta a forgalomból, és 2012-ig ugyanez a sors vár a 60, a 40 és a 25 wattosakra is. A döntés hátterében az áll, hogy az új típusú, energiatakarékos izzók akár ötször kevesebb áramot fogyasztanak, mint a régiek, így használatukkal jelentősen csökkenteni lehet a környezetszennyezést. Ráadásul uniós átlagban egy-egy családnak akár 2-300 euró éves megtakarítást is jelenthet, ha összes égőjét kicseréli.
De milyen fajta energiatakarékos izzót válasszunk? Zelenák Adrián, a Kiss János altábornagy utcában működő Zöldbolt ügyvezetője elmondta: az EU-norma értelmében csak az A-kategóriába sorolt LED- és kompakt izzók tekinthetők valóban energiatakarékosnak. Ezek között azonban – azonos watt-teljesítmény mellett – különbség lehet a kibocsátott fényerő (lumen) tekintetében, és a szín sem egyforma: van, amelyiknek a fénye melegebb, mások viszont hidegek, fehérek. Az élettartam is változó, különösen a fénycsöveknél – csak a jobb minőségűek képesek több ezer óráig világítani.
A háztartás elektromos fogyasztását az égők korszerűbbre cserélése mellett más módszerekkel is csökkenthetjük. A legkézenfekvőbb, ha áramtalanítjuk a fogyasztóberendezéseket, amikor nem használjuk azokat. Ebben jó néhány műszaki eszköz is segítségünkre lehet. Ilyen például az a foglalat, amely csak sötétben vagy mozgás esetén kapcsolja be az égőt. Egyszerű és praktikus szerkezet az időkapcsoló is, ez minden elektromos készüléknél alkalmazható. Az időzítővel ellátott áramtalanító kapcsoló különösen ajánlott akkumulátortöltők esetében, mert ezek azt követően is vesznek fel áramot, hogy az akkumulátor feltöltött állapotba került.

(z.)