Belepteto_rendszer_az_Aranyban

Beléptető rendszer az Aranyban

Mágneskártyával működő beléptetőt alakítottak ki az Arany János iskolában. A fejlesztésnek köszönhetően idegenek kizárólag a porta érintésével, ellenőrzött körülmények között juthatnak be az épületbe. A rendszer segítségével a diákok mozgása is nyomon követhető az intézmény területén.

Szeptembertől kizárólag mágneskártyával léphetnek be az Arany János iskola főépületébe a diákok. A beléptető rendszer kiépítésére és ezzel egy időben a mellékbejáratok lezárására a gyerekek biztonsága érdekében került sor.
„Nem célunk a tanulók mozgásának korlátozása, azonban azt sem engedhetjük meg, hogy idegenek szabadon járkáljanak az épületben. Hatszázhatvan gyerek jár hozzánk, az ő biztonságuk mindennél előbbre való. Eddig semmiféle atrocitásra, lopásra nem került sor, azt szeretnénk, hogy ez a jövőben is így maradjon” – indokolta az intézkedést Patkó Lajos igazgató, aki hozzátette: az iskola hivatalos vizsgahely, valamint külsősöket is fogadó érettségi központ, ezért jelentős vendégforgalmat bonyolít. Eddig szinte lehetetlen volt kiszűrni, hogy ki jön valamilyen vizsgára, és ki az, aki hátsó szándékkal próbál bejutni az iskolába.
Gondot okozott az is, hogy a gyerekek a mellékbejáratokon keresztül szinte bármikor elhagyhatták az épületet. Kimehettek a kertbe, vagy akár az utcára is. Az oldalajtók lezárásának, illetve a mágneskártyának köszönhetően most már nyomon lehet követni a diákok mozgását. A főbejárathoz telepített érzékelő ugyanis rögzíti, hogy ki és mikor távozott, illetve mikor tért vissza. A rendszer előnye, hogy számos funkcióval felruházható, jelenleg a beléptetés mellett a menzán ebédjegy helyett a kártya segítségével ellenőrzik, megtörtént-e a befizetés.
Patkó Lajos hangsúlyozta: a kártyákat az Arany-est bevételéből vásárolták, a diákoknak nem kellett fizetni a kis plasztik lapokért. A számítógépes rendszert, valamint a beléptető és leolvasó berendezéseket az intézmény a saját költségvetéséből gazdálkodta ki. Az igazgató elmondta, hogy szeretnék tovább bővíteni a rendszert, a tervek szerint a közeljövőben a könyvári kölcsönzést is kártyájukkal intézhetnék a diákok. Szó van arról is, hogy további kártyaleolvasókat telepítenek a kertkapuhoz, illetve a tornacsarnok bejáratához, ezzel megoldódna az intézmény teljes védelme.

mm.