Hegyvidéki Ősz – állatbarátság, lovagi torna, egészségnap

Borongós időjárás köszöntötte szeptember utolsó hétvégéjét, ám a Barabás-villában összegyűlt gyereksereg fittyet hányt a zavaró körülményekre. Mindannyian önfeledten vetették bele magukat a számukra összeállított programokba a Hegyvidéki Ősz gyereknapján. Előző lapszámunkban röviden beszámoltunk az eseményekről, azonban nem szóltunk például a Jókai Klubban tető alá hozott egészségnapról, holott fontos része volt a kétnapos rendezvénynek. Íme, ami akkor kimaradt.

A Hegyvidéki Ősz felfedezettjei kétségtelenül a Zabszalma együttes muzsikusai voltak. A zenekar lelke egy házaspár, maguk is gyakorló szülők, 9 és 10 éves gyerekkel. Kanta Judit irigylésre méltó biztonsággal énekelte a méltatlanul elfelejtett felvidéki költő, Simkó Tibor nyelvpörgető sorait férje, Nyakas Péter hangszerelésében. Péter egyébként a zenekar vezetője, gitáron és ütőhangszereken játszik. De ne feledjük a többieket sem: Jandovics Viktória (ének, fuvola, furulya), Magyar Réka (hegedű, bongó dob), Salamon Attila (gitár) és Kozma Ádám (basszusgitár).
Az együttes legnagyobb titka a ritmus. Annyira átható, magával ragadó, hogy még azoknak a csöppségeknek is megmozdult a lába, akiknek halvány fogalmuk sem lehetett a szövegek értelméről. A kicsit idősebbek viszont értékelni tudták a zene és a szövegvilág ötvözetét, ami róluk, nekik szólt. A dalokban visszatükröződik a zenekar tagjainak múltja, a dallamokban itt-ott felbukkannak a reggae, a soul, a blues, a swing-jazz, illetve a balkáni népzene elemei.
– A zenéjük csupa muzsika, varázslat, szín – mondta egy anyuka, „civilben” óvónő.

Zap Mama – Zabszalma

A Zabszalma 2007-ben alakult Zalaegerszegen azzal a céllal, hogy játékos, interaktív módon közel hozza a magyar költészetet a tíz éven aluliak számára. Hangszerelésük akusztikus, csupán külső mikrofonokat használnak, minden előre felvett „gépzene” nélkül. De honnan jött a Zabszalma név?

– A gyerekekkel hallgattuk egy belga együttes, a Zap Mama lemezét, amelyen hasonlóan ritmikus dalokat adnak elő – magyarázta Judit. – Amikor saját felállásunkhoz kerestünk nevet, önként jött az asszociáció: Zap Mama – Zabszalma.

– Hogyan bukkantak Simkó Tibor verseire?

– Juditnak egy antikváriumban akadt meg a szeme a könyv címén: Tikirikitakarak – vette át a szót Péter. – Amikor kinyitotta és beleolvasott, a versek maguktól kezdtek zenélni neki. Otthon csupán hangszerelnem kellett őket.

S hogy ez mennyire így van, hadd idézzek egy-két sort – ami egyben legyen szerény emlékműve egy tíz éve elhunyt, határon túli magyar irodalmárnak: „Kerekem vasa ráz, szekerem citeráz,/fire-fura fuvar ura, batyudért kotorássz,/hajdina-hajdina-hollá-ukk!” (Tyuhajos). „Litty-lotty, litty-lotty,/fekete sárba’ mind a járda,/litty-lotty, litty-lotty,/ragad a sárga kis cipő.” (Tavaszváró). Végül egy igazi nyelvgubancoló: „Ki kukk, be kukk, Habakuk/ki-be kukk, ki-bekukkant a kakukk./Ki kukk, be-kukk, Habakuk/kakukkolj csak, Habakuk!” (Kakukk).

Nyertes a szék alatt

Tüske papa, a bohóc megjelenése a nap fénypontja volt. Nemcsak azért, mert spontán rögtönzéseivel valóban mosolyt csalt az arcokra, hanem mert mikrofonnal a kezében minden rendezvény legnépszerűbb részét, a tombolát vezette le.
Az előadóteremben apró kezek szorongattak kék és piros jegyeket, sok esetben akár fél tucatot is. Ekképpen történhetett meg, hogy egy kislányt háromszor is a terem közepére invitált a bohóc, habár az utolsó alkalommal a szerencse apró kegyeltje zavarában a székek alá bújt…
A főnyeremény húzása előtt Tüske papa – aki inkognitóban a Csák György nevet viseli – megtanította nekünk a „nem nyertes” mosolyt, aminek a száj sarkából kell elindulnia, és nem szabad helyet adnia a csalódás grimaszának, ha végül valóban nem nyertünk. Csak miután mindannyian bemutattuk ezt – még az a cérnavékony hanggal megáldott kisfiú is, aki egyfolytában, levegővétel nélkül a saját tombolaszámát hajtogatta –, akkor került sor az időközben központi helyre állított roller kisorsolására.
Amikor a nyertes szám előkerült a kosárból, elsőként egy apuka ugrott fel lelkendezve. Aztán elpirult, és átadta a szelvényt kisfiának, Erdély Balázsnak. Ő rögvest el is akart szaladni nyereményével, hogy kipróbálja a verandán, úgy kellett visszacsalogatni a fényképezéshez…

Az átváltozás csodája

Domi, azaz Domonkos Béla bábszínész gondoskodott arról, hogy hasonló remek hangulatban érjen véget a családias légkörű gyereknap. Elsőre kicsit semmitmondónak tűnő díszleteivel, a kopottas bőröndből előkerülő élettelen bábfiguráival pillanatok alatt mesét varázsolt a gyerekek szemébe. Közvetlenül a paraván elé ültette a legapróbbakat, és a függönyt szétlebbentve olykor maga is közéjük csöppent az ügyefogyott afrikai lepkevadász jelmezében.

A mese fonala egyszerű igazság körül bonyolódott: nem érdemes egymást megenni, gyerekek! Az igazi barátság mindennél többet ér. Domi – Papp Orsolya bábművész segítségével – ezt el is tudta hitetni közönségével. Nem hiába ugrottak talpra és drukkoltak minden állatnak az apróságok. Zsiráfnak, rókának, leopárdnak, még a nagyszájú krokodilnak is.

– Amikor megírok egy bábjátékot, s benne egy szerepet magamnak, olyan komolyan veszem, hogy magam is elhiszem, én vagyok az a csetlő-botló, állatbékítő, lepkegyűjtő figura – mondta az előadás után Domonkos Béla. – Hogy mi a siker titka? Nem a szöveg a fontos, hanem az átváltozás csodája. Ősellenségekből barátok lesznek. Ezt értékelik a gyerekek.

Hegyvideki_Osz__allatbaratsag_lovagi_torna_egeszsegnapLovagias végkifejlet

A Hegyvidéki Ősz krónikásaként valamiről majdnem megfeledkeztem. Ugyanis őszülő fejjel, többedmagammal lovagi oklevelet kaptam. Mit kellett ezért tenni? Mindennapi történet: egy óriási malomkereket oda-vissza görgetni a Barabás verandáján, megkeresni a varázsköveket a Kobolderdőben, felkutatni és kiváltani velük a gonosz koboldok által elvarázsolt tündérkirálylányt a Szivárványvölgyben, végül meggyőzni a Kígyók királyát a megmentett hölgy ártatlanságáról a Kígyóbirodalomban. Díszes kiállítású oklevél bizonyítja, „hogy a fent említett bátor vitéz kiállta az erő, ügyesség és ész próbáját”.
Hozzá kell tenni, hogy akik ott voltak, mind lovagi rangot érdemelnének, hiszen zokszó nélkül kiállták az időjárás próbatételeit. Tüske papát idézve: „Az eső el akart zavarni bennünket innen. De mi nem hagytuk magunkat!” Legyen ez a gyereknap végszava.

Somogyvári D. György

 

Családi egészségnap

A betegségek megelőzése, valamint az egészséges életmód népszerűsítése kapott főszerepet a tizennegyedik alkalommal megrendezett családi egészségnapon, amelyen az érdeklődők szakemberek segítségével mérhették fel szervezetük pillanatnyi állapotát. A rendezvény mára a hegyvidéki polgárok egészségtudatosságának védjegyévé vált, amit a szűréseken való egyre intenzívebb részvétel is jelez.
Országos összehasonlításban is példaértékű a kezdeményezés, hiszen hasonló önkormányzati programmal csak nagyon kevés település büszkélkedhet. Az évi két, tavaszi és őszi egészségnap célja, hogy tudatosítsa a kerület lakóiban a prevenció és az egészségmegőrzés fontosságát. Ezt szolgálják az önkormányzat és az együttműködő egészségügyi intézmények, kórházak jóvoltából ilyenkor ingyenesen és beutaló nélkül igénybe vehető szűrések, vizsgálatok és tanácsadások. Éppen ezért töretlen az egészségnapok népszerűsége, hiszen szinte sorban állás nélkül, egy helyen elvégezhetők a megelőzés szempontjából legfontosabb vizsgálatok.

Prevenciós szűrőszombatok

A kedvező tapasztalatok birtokában szeptembertől újabb egészségügyi programot indít a kerületi lakosok számára az önkormányzat. A Hegyvidéki Prevenciós Szűrőszombat keretében jövő májusig minden hónap utolsó szombatján egy-egy betegségcsoport ingyenes szűrését végzik el a Szent János Kórházban. Az emlőszűrésre, valamint a csontritkulás-vizsgálatra a Hegyvidéki Ősz egészségnapján került sor. Szintén a családi nap eseményei között kapott helyet a gyerekeknek szóló, Egészséges Hegyvidék címmel kiírt pályázat eredményhirdetése, amelyen az óvodásoktól az iskolásokig több kategóriában díjazták a résztvevőket.
Aki odafigyel a melleire, más testrészeit is karbantartja ezért fontos, hogy a lányok már a gimnáziumban megtanulják a tapintásos vizsgálatot – hívta fel a figyelmet az emlővizsgálatot végző Demeter Jolán. A János kórházban dolgozó szakember úgy látja, e téren a Hegyvidéken a budapesti átlagnál lényegesen jobb a helyzet, a kerületben élő nők körében már kialakult a megfelelő egészségkultúra. Ezúttal komolyabb rendellenességgel szerencsére nem találkozott, azonban többek figyelmét felhívta arra, hogy ne mulasszák el az évenkénti mammográfiás szűrést. Tapasztalatai szerint még mindig vannak olyanok, akik azért nem mennek el a vizsgálatra, mert félnek egy esetleges kedvezőtlen eredménytől. Ez természetesen nagyon rossz hozzáállás, hiszen a még időben felismert emlődaganat jó eséllyel gyógyítható.
Kedvező tapasztalatokról számolt be a tüdővel kapcsolatos elváltozások szűrésével kapcsolatban Rojkó Lívia. Az előző évekhez képest szembetűnő különbség, hogy a vizsgálaton megjelentek között csak elvétve találkozott dohányossal. Sok fiatal vett részt a légzésvizsgálatokon, ami azt mutatja, hogy ez a korosztály is egyre inkább fontosnak tartja egészsége védelmét.
A neurológiai szűrésen neuropátiás esettel nem találkozott a szakorvos, aki arról számolt be, hogy ezzel szemben sok fiatal panaszkodott migrénre és visszatérő fejfájásra. Halász Judit elmondta, hogy a frontokkal kapcsolatba hozható tenziós fejfájás népbetegségnek számít, míg a migrén a második leggyakoribb tünetegyüttes. Amennyiben havonta legalább háromszor jelentkezik, intervallumkezelésre van szükség, amivel csökkenthető a fejfájások száma.
Elsősorban visszatérő betegek vették igénybe a csontritkulás-vizsgálatot, ami jelzi, hogy az idősebbek is gondot fordítanak egészségi állapotuk változásának nyomon követésére. Biztató adat, hogy mindössze az esetek húsz százalékában kellett további vizsgálatokra küldeni a pácienseket.

Vércukorszint: rendben

Az allergiát tilos szűrni, csak akkor szabad elvégezni a vizsgálatot, ha konkrét tünet jelentkezik – hívta fel a figyelmet Nagy Adrienne. A Heim Pál kórház orvosához ezúttal légúti panaszokkal fordulhattak a betegek. Érdemes odafigyelni az allergiás reakciókra, kevesen tudják, hogy a kezeletlen szénanátha könnyen átalakulhat asztmává. Ha például parlagfűszezon idején valaki egyéb ok nélkül rendszeresen köhög, felmerül az asztma lehetősége. Nem kell azonban megijedni, a légúti allergia ugyanis célzott oki terápiával megszüntethető. Ennek lényege, hogy a szervezet allergiás túlreakcióját toleranciává alakítja. Alkalmazható parlagfű-allergiára is, ebben az esetben három szezon alatt alakul ki a tünetmentesség. Nagy Adrienne az anagydr@t-online.hu e-mail címen szívesen nyújt további felvilágosítást a terápiáról.
Vércukor- és koleszterinméréssel várta az érdeklődőket az otthoni szakápolási szolgálat. Többségben voltak azok, akik korábbi vizsgálati eredményeiket akarták ellenőrizni, ami jó hír, hiszen feltételezi az önmagunkra odafigyelést – emelte ki Varga Ilona szolgálatvezető. Ezt mutatják a kapott eredmények is, hiszen a vércukorszint mindenkinél rendben volt, míg a koleszterinnél is csak kis eltérésekkel találkoztak.
A vérnyomásmérés mellett a babamasszázs bizonyult a legnépszerűbbnek a Védőnői Szolgálat szervezésében megtartott tanácsadáson. Dezső Tünde kiemelte, hogy szinte mindenkit személyesen ismertek, hiszen a kerület védőnői valamennyi kisgyermekes anyukát rendszeresen felkeresik. Elsősorban családtervezéssel, fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsokat adtak a Családvédelmi Szolgálat munkatársai, akik úgy látják, egyre többeket érdekelnek a nem tablettás fogamzásgátló eszközök.

Hegyvideki_Osz_-_allatbaratsag_lovagitorna_egeszsegnap2Kártékony szolárium

A szemüveg viselése nem betegség jele, mégis sokan vannak olyanok, akik ódzkodnak tőle – mondta Bodrogi Petra, aki szerint negyven év felett szinte mindenkinek elkél az olvasószemüveg. Ebben a korban már évente javasolt a szűrések látogatása, mert így biztosan időben fény derül olyan betegségekre, mint a hályog, vagy az időskori makula. Az egészségnap tapasztalatai azt mutatták, hogy bár szinte mindenki gondot fordít fogai rendbetételére, sokan csak akkor fordulnak szakemberhez, ha már nagy a baj. Pedig ezt már az első ínyvérzésnél, vagy meglazuló tömésnél meg kellene tenni.
Szintén a rendszeres ellenőrzés fontosságát emelte ki Borbola Kinga, aki azt javasolja, hogy évente egyszer nézessük meg szakemberrel a testünkön található anyajegyeket, bőrelváltozásokat. Az Országos Onkológiai Intézet orvosa az anyajegyszűréssel kapcsolatban kiemelte: a bőrrák kockázata nagyban csökkenthető magas faktorú fényvédő készítmények használatával. A legtöbbet azonban akkor teszünk a megelőzés érdekében, ha 11 és délután 3 óra között egyáltalán nem megyünk ki a tűző napra. Kártékony a szolárium is, a legfrissebb kutatások szerint a berendezések által gerjesztett UV-A sugarak is rákot okozhatnak.
A betegségmegelőzés hagyományos módszerei mellett alternatív megoldásokat is kínált az egészségnap. A természetgyógyász-tanácsadás mellett egyebek közt a mágnesterápiával és különböző módokon kezelt vízzel is megismerkedhettek az érdeklődők. Nagy sikert aratott az Alexander-technika, amelynek elsajátítása a derékfájósoknak, illetve gerincbetegségekkel küzdőknek jelenthet könnyebbséget. Pálos Csilla Alexander tanár tájékoztatása szerint a technika segítségével a betegek megtanulnak helyesen ülni, állni, használni gerincüket oly módon, hogy ezzel megszüntetik korábbi fájdalmaikat is.

(mm.)