Biciklisek_hoditottak_meg_a_Janos-hegyet1

Biciklisek hódították meg a János-hegyet

Egy vadonatúj, hagyományteremtő hegyvidéki sportesemény is helyet kapott a Kilátó-fesztivál programjai között. A közönségsikert arató, 5,5 kilométeres „Tekerj fel!” kerékpárversenyen a legjobb eredményt az Előzd meg a fogaskerekűt! többszörös bajnoka, Specziar Viktor érte el.

A már hagyományosnak mondható programok, a Fuss a csúcsra! és az ergométerverseny mellett egy külön az alkalomra meghirdetett versennyel is készült a 100 éves Erzsébet-kilátó ünnepre a sporteseményeket szervező XII. kerületi Szabadidősport Központ. A Tekerj fel! kerékpáros verseny mezőnyének a Mátyás király út–Tündérhegyi út–Jánoshegyi út–Libegő végállomása útvonalat kellett minél gyorsabban teljesítenie.
Az esélyegyenlőség érdekében korcsoportonként és nemenként önálló futamokat rendeztek. Ennek megfelelően a 14 és 18 év alatti kategóriákban, valamint a felnőttek között hirdettek eredményt. Díjazták a viadal legfiatalabb és legidősebb résztvevőjét, de a többiek sem maradtak ajándék nélkül, hiszen minden induló megkapta az esemény logójával ellátott pólót.
Bár eső szerencsére nem nehezítette a versenyzők dolgát, a meredek pálya és a helyenként csúszós aszfalt sokat kivett a többségében amatőr indulókból. A legjobb időt elérő, a férfiak között rajt-cél győzelmet arató Specziar Viktor elmondta, hogy a legtöbb gondot a nedves burkolat okozta. Ettől eltekintve a Merida HTC versenyzője úgy látja, hogy a Tekerj fel! egy kiváló hangulatú, közönségcsalogató kezdeményezés, ami jól szolgálja a kerékpársport népszerűsítését.
„Biztosan itt leszek legközelebb is, annál is inkább, mert úgy érzem, ezúttal egy perc biztosan bennem maradt. Megígérhetem, hogy következő alkalommal tíz percen belüli idővel teljesítem a távot” – mondta a négyszeres bajnok Specziar Viktor, akivel legközelebb az Előzd meg a fogaskerekűt! versenyen találkozhatnak a hegyvidéki kerékpárosok.

Velocipédek a város tetején

Biciklisek_hoditottak_meg_a_Janos-hegyet2Különleges kétkerekű járművekkel érkezett a Kilátó-fesztiválra a Magyar Velocipéd Barátok Köre. A velocipéd és a mai kerékpárok közötti legnagyobb különbség – a kerekek méretei mellett –, hogy amíg a modern bicikliket lánc és áttételek segítségével lehet mozgatni, a velocipéden közvetlenül az első keréken vannak a pedálok. Megfelelő sebesség eléréséhez pedig nagy kerékre volt szükség, amelynek méretét ráadásul a kerékpáros alkatához, magasságához kellett igazítani. Ezért van az, hogy – legalábbis méreteiket tekintve – a legtöbb velocipéd különbözik egymástól.
A kilátó teraszán bemutatott három kétkerekű közül kettő Magyarországon készült, a harmadikat egy külföldi műhely szerelte össze. A kerékpárok az 1870–80-as években használt modellek tökéletes másolatai, úgynevezett replikák, megtalálhatók rajtuk az akkoriban divatos korhű kiegészítők: a csengők, dudák és a biztonsági okokból is fontos szerepet betöltő díszes karbidlámpák.
Bár valamennyi működőképes, akár napi használatra is alkalmas, próbakörre ezúttal érthető módon nem volt lehetőség – egy mai méretre készült velocipéd ára megközelíti a 300 ezer forintot –, a legkisebbek azonban felülhettek a másfél méter magasan elhelyezett nyeregre, ahonnan kiváló kilátás nyílt a teraszon hömpölygő sokadalomra.

(m.)