Bovulo_kozossegi_terek_magujulo_biopiac2

Bővülő közösségi terek, megújuló biopiac

Befejeződött a színházterem alatti raktárak szerkezetépítése, jelenleg a belsőépítészeti munkák zajlanak a MOM Kulturális Központban. Az intézményhez kapcsolódó Sirály utcai mélygarázs építése most kezdődött el, felette a sétálóutca várhatóan jövő februárra lesz kész.

A felújítás alatt álló MOM Kulturális Központ kívülről nem sokat változik a műemléki védettség miatt, belül azonban – bár a térrendszer eredeti jellegét, a lépcsőket, azok korlátait és néhány más részletet meg kell őrizni – jelentős változások történnek. Koszorú Lajos, a beruházást koordináló Hegyvidéki Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: a színházterem alatt – amely egy beépített hidraulika-rendszerrel gyorsan síkpadlós teremmé, báli helyszínné alakítható majd át – komoly szerkezetépítési munkák zajlottak, a pilléreket ugyanis mélyebbre kellett alapozni.
A nézőtér alatt korábban nem volt pince, most azonban ez is készült, mert a multifunkcionális intézmény számára nélkülözhetetlen egy nagyméretű raktár. A raktár az épület falain túlra is kinyúlik a föld felszíne alatt; felette, az udvaron egy szabadtéri színpad épül, ahol melegebb időben, tavasztól őszig tarthatók előadások – esőnap nélkül, köszönhetően a mobil ponyvatetőnek.
Az új raktár kialakításával a tervezők jelentősen növelni tudták a közösségi terek arányát az épületben, tehát nagyobb területet használhatnak majd a klubok, tanfolyamok, rendezvények. A kistermek szétválaszthatók és összenyithatók lesznek – a méretek variálhatósága szintén elősegíti, hogy még több programot tarthassanak a népszerű kultúrházban. Lift is lesz, így az emeleti termek akadálymentesen megközelíthetők majd, és a mellékhelyiségeket is úgy bővítik ki, hogy azokat a mozgássérültek használni tudják.
Bovulo_kozossegi_terek_magujulo_biopiac1A MOM Kulturális Központ közösségi terei a Sirály utca felé is bővülnek, az utca alatt ugyanis nemcsak egy 105 férőhelyes mélygarázst, hanem egy több mint 500 négyzetméteres rendezvénytermet és melegkonyhás éttermet is kialakítanak, amelyek nyilvános illemhellyel és pelenkázó helyiséggel egészülnek ki. A föld alatti létesítmény építése ezekben a hetekben, az eredeti ütemtervhez képest kissé késve kezdődött el, elhúzódott ugyanis a közművek áthelyezése, így a kivitelezők nem tudták időben átvenni a munkaterületet. Koszorú Lajos reményei szerint ennek ellenére is elkészülnek a jövő februári határidőre, a felszín rendezésével együtt.
A Sirály utca lezárt szakasza a Csörsz utca és a Jagelló út között hangulatos pihenőterületté, találkozóhellyé alakul át, kapcsolatot teremtve a Gesztenyés kert zöldjével. A sétálóutcán szombat délelőttönként a biopiac asztali árusai kapnak helyet, a biotermékeket árusító pavilonok azonban újjáépítve megmaradnak a kulturális központ kertjében. Az új pavilonokat korszerűbben alakítják ki, nemcsak az esztétikusabb megjelenés miatt, hanem annak érdekében is, hogy az élelmiszereket árusító standok maximálisan megfeleljenek a szigorú közegészségügyi előírásoknak.
A MOM Kulturális Központ területén évek óta működik a biotermékek piaca szombat délelőttönként, az idők során kialakult ideiglenes kereteket azonban a vásár kinőtte – olyannyira, hogy ma már ez a kontinens egyik legnagyobb ökopiaca. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a művelődési házzal és annak környezetével együtt a biopiac infrastruktúráját is fejleszti.
A fejlesztések eredményeképpen a vásárlók és az eladók számára is sokkal komfortosabb lesz a hely – mondta el érdeklődésünkre a piacot üzemeltető Magyar Biokultúra Szövetség elnöke. Czeller Gábor szerint a legfontosabb változás, hogy a lezárt Sirály utcában, a korábbinál jóval nagyobb területen lesz asztali árusítás, aminek köszönhetően több őstermelő jelenhet meg portékájával. Ez nemcsak a termelőknek, hanem a vevőknek is előnyös, hiszen nem kell megfizetniük a kereskedők hasznát.
A MOM Kulturális Központ kertjében található, fix telepítésű boltok száma szintén bővül hárommal. Czeller Gábor elmondta, a pavilonsor korszerűsítése révén a biopiac kínálata színesebb lesz, mert megfelelő körülményeket tudnak biztosítani a feldolgozott termékek – például hús- és tejkészítmények – árusításához is.
A Magyar Biokultúra Szövetség vezetője jelezte, hogy a felújítás nem írja felül a szervezetük és az önkormányzat közti együttműködés kereteit: az eddigiekhez hasonló feltételek szerint bérelhetik tovább a területet. Az elnök szerint az elmúlt évek kiváló együttműködése igazolja, hogy egyesületüknek mint a piac üzemeltetőjének és a Hegyvidéki Önkormányzatnak mint a terület tulajdonosának az érdekei megegyeznek, mindketten arra törekednek, hogy ezen a helyen olyan ökopiac működjön, amely korszerű, vonzó, és meg tud felelni a hegyvidéki vásárlók igényeinek.

A beruházás a „MOM–Gesztenyéskert kulturális, sport és szabadidő negyed funkcióbővítő fejlesztése” elnevezésű projekt keretében valósul meg (KMOP-5.2.2/B-2f-2009-0008).