Csucsra_futottak1

Csúcsra futottak

Minden előzetes várakozást felülmúlt az Erzsébet-kilátóban idén második alkalommal megrendezett „Fuss a csúcsra!” verseny sikere. Megdőlt a tavalyi rekord, a viadal történetében először kengurufutamban is győztest hirdettek, a résztvevők száma pedig jóval meghaladta a százat.

Létszámban és eredményességben is legeket döntött a „Fuss a csúcsra!” kilátófutás. A borongós korai szeptemberi ősz ellenére a tavalyinál többen, összesen 112-en vállalkoztak arra, hogy megállás nélkül felfutnak az Erzsébet-kilátó tetejére. Talán éppen a futás szempontjából ideálisnak mondható, kicsit hűvösebb levegőnek köszönhető, hogy hatszor dőlt meg az eddigi rekord: a 14 év alatti fiúk között induló Hirling Márk 24 másodpercen belüli idővel állította fel az új kilátófutás-csúcsot, rajta kívül még öt fiú bizonyult gyorsabbnak a tavalyi győztesnél.
Csucsra_futottak2Érdekesség, hogy az első hatba csak két felnőtt, a negyedik helyezett Kardos József és az ötödik Várnai Krisztián fért be, mindketten 26 másodperc alatti időeredményt értek el. Nem kellett szégyenkezniük a lányoknak sem, a felnőttek versenyét Antal Ildikó, a 18 év alattiakét Kőrös Mária nyerte, míg a 14 évnél fiatalabbak bajnoka a félperces időeredményen belül futó Nyikos Zsófia lett.
Minden résztvevőt az esemény jelképével ellátott emlékpólóval jutalmaztak, a szokásos éremdíjazás mellett a dobogósok ráadásként az Erzsébet-kilátó marcipánból elkészített kicsinyített mását is megkapták. A centenáriumra megálmodott finomság a Szamos Marcipán cukrászdáiban megvásárolható, az eladásból származó bevétel egy része az árvízkárosultak megsegítésére nyitott számlára kerül. A kezdeményezéshez a Hegyvidéki Önkormányzat is csatlakozott, minden egyes forint mellé egy másikat rak, ezzel megduplázza a befolyt összeget.
Az idén először külön kengurufutamot rendeztek a 3 évesnél fiatalabb, karon ülő gyermekkel érkezők számára. A tandem kategóriában – a résztvevők a hasukra vagy a hátukra kötötték a kicsiket – két apuka indult, a győzelmet a 7 hónapos Grétával párban versenyző Greguss Tamás szerezte meg, aki lánya helyett egyúttal a legfiatalabb versenyzőnek járó különdíjat is átvehette. Természetesen a legidősebb lépcsőfutó sem mehetett haza üres kézzel, az ajándékot ezúttal a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola testnevelője, Vértesi Nóra kapta, aki három tanítványával ért fel a város tetejére.
A kilátófutás igazi villámversenyt hozott – még a legmegfontoltabbak is másfél percen belül végeztek a 134 lépcsőfokkal –, az erőfelmérőknek azonban ezzel korántsem volt vége. Nagy sikert aratott az ergométerezés, amelyben a hagyományokhoz híven az idén is bajnokokat avattak. A kilátófutáshoz hasonlóan korcsoportonként és nemenként értékelték a versenyzőket, többségük – elmondásuk szerint – valamennyi sporteseményre, a lépcsőfutásra, a kerékpározásra és az ergométerre is benevezett. Gondoltak az extrém sportok szerelmeseire is, a kilátó mellett felállított mászófalon a bátrabbak egészen a második teraszig eljuthattak.
Nem unatkoztak a kevésbé aktív időtöltésre vágyók sem, hiszen a szervező XII. kerületi Szabadidősport Központ jóvoltából egész nap látványos színpadi produkciók várták az ünnepre érkezőket. A fellépők zöme a Jókai Klubból érkezett, délelőtt a BVSC Jókai Táncklub polka, standard és latin táncokat adott elő, míg a Musztáng Sporttánc Egyesület akrobatikus rock and roll-bemutatóval hozta tűzbe a kilátó előtti teret zsúfolásig megtöltő közönséget. Aerobikműsorral készültek az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola táncosai, míg a Hegyvidék Sportegyesület moderntánccsoportja a mai legnépszerűbb irányzatokat elevenítette fel. Pergő ritmusok közepette került sor a Jókai Klubban működő kobudo harcművészeti csoport bemutatkozására.
Az eredményhirdetések után a Jókai Klubot képviselő Zumba fitness mozgatta meg a nézőket, majd a Budenz iskolából érkező Kowax SE. Shotokan karatésai vették birtokba a színpadot. Szintén a távol-keleti kultúrát képviselte a Dream Team Színház Kulturális Egyesület látványos aikido-bemutatója, míg a táncprogramokat a Szivárvány Táncszínház show-ja zárta.

Em.