Folytatódik a virágosítás

Tovább színesítené a hegyvidéki utcaképet az önkormányzat. A tavaly elkezdett kerületszépítő program keretében újabb helyszíneken alakítottak ki zöldsávokat, illetve virágos szigeteket.

Egy évvel ezelőtt határozta el az önkormányzat, hogy tovább növeli a virágos felületek arányát a kerület közterületein. Kovács Lajos alpolgármester kezdeményezésére legelőször hét korábban meglehetősen rossz állapotú, vagy éppen kihasználatlan zöldterületen, kereszteződésben, útpadka mellett alakítottak ki virágágyásokat. Egyebek között virágokat ültettek a Németvölgyi Általános Iskola előtti földes sávban, a Stromfeld Aurél út–Pagony utca sarkán, a Kis Áron utca–Szarvas Gábor út találkozásánál és a Normafa-parkoló mellett. Önkormányzati beruházásban még tavaly megújult a 90-es busz Pethényi úti megállója mögötti, egyébként fővárosi kezelésű zöldterület is.
Folytatodik_a_viragositasA virágosítás 2010-ben a Mackós Óvoda előtti közterület parkosításával folytatódott, valamint növénytartó dézsák kerültek a Táltos utcába. A kerület helyreállította és parkolásgátló oszlopokkal zárta el az autók elől a Stromfeld Aurél út mellett futó zöldsávot az Apor Vilmos tér és a Németvölgyi út között. A növénytelepítésekkel összhangban nyolc kerületi park kapott automata öntözőrendszert – idén a Csörsz parkban építik ki a hálózatot –, aminek Kovács Lajos szerint komoly szerepe van abban, hogy az érintett pihenőrészeken szinte nem lehetett látni kiégett füvet, elszáradt virágot, bokrot.
A következő évek legfontosabb feladata az újonnan kialakított virágos helyek gondozása, amiben a lakosság támogatására is számít az önkormányzat. Mert a kertészek hiába locsolják, nevelik a növényeket, ha a környéken élők letapossák a virágokat, beengedik a kutyákat az ágyásokba, vagy éppen – ahogyan az a Normafa-parkolóban korábban rendszeresen előfordult – autóval állnak rá a fűre. Az alpolgármester azt szeretné, hogy a hegyvidéki polgárok jelezzék a polgármesteri hivatalnak, ha rongálással találkoznak, szóljanak rá azokra, akik szándékosan vagy nemtörődömségből semmissé teszik az elért eredményeket. A közeljövő terveiről szólva pedig kiemelte: szorgalmazza a Hegyalja út 95. előtt évek óta üresen álló bódésor eltávolítását, valamint a végleges funkció kialakításáig a közterület ideiglenes parkosítását.

(em.)