Kaszás Attila-díj

A székesfehérvári Vörösmarty Színház adott otthont idén a Hegyvidéki Önkormányzat által alapított Kaszás Attila-díj átadó ünnepségének. A gálaest jegyeladásából származó teljes bevételt, közel egymillió forintot jótékony célra ajánlotta fel a színház. Az adományokat kedden adták át a többi között az ünnepség házigazdája, a Vakok Batthyány László Gyermekotthon Római Katolikus Óvodája, Iskolája számára.

A Kaszás Attila-díjat a Hegyvidéki Önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület alapította 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából, a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért Közhasznú Alapítvány támogatásával. A díj félmillió forinttal jár, és azok a – hazai vagy határon túli kőszínházban dolgozó, magyar ajkú – színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. Az első évben Szarvas József, majd Nemes Levente, idén pedig Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze vehette át.
A gálaest bevételét átadó ünnepségen Spányi Antal megyéspüspök elmondta: a székesfehérvári egyházmegye régi jó kapcsolatot ápol a Vörösmarty Színházzal, együttműködésük különféle jótékonysági tevékenységben valósul meg. „Azoknak próbálunk segíteni, akik a terhek viselésére önmaguk nem képesek – mondta a püspök, hozzátéve: – örültünk, hogy az ügy mellé állhattunk, mert önzetlen és nemes akciókra még mindig fogékony a társadalmunk, jó látni, hogy örömmel és készséggel segítenek az emberek.”
Pokorni Zoltán polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: „azzal a céllal hoztuk létre négy évvel ezelőtt ezt a díjat, hogy legyen egy olyan szakmai elismerés a színművészek számára, amit nem a politika és nem valamilyen zsűri ítél oda. Fontosabb, hogy a jelöltek maguk közül választhassák ki, ki az a pályatársuk, aki színészi teljesítménye és közösségépítő aktivitása révén méltó lehet erre az elismerésre.”
Kaszas_Attila-dijA kedvezményezett szervezetek közül az elhunyt művész szellemi hagyatékát ápoló Közhasznú Alapítvány Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért nevében szóló Pápai Erika színművész elmondta: Kaszás Attila személyisége ma is átható, összetartó erőt jelent mindnyájuk számára. A Kemence Varázsa Közhasznú Alapítvány biatorbágyi fogyatékos embereket segítő szervezet. Kerámiafoglalkozásaik remekeit rendszeresen bemutatják a székesfehérvári püspöki palota udvarán is. Az idén húszéves közösség a támogatás révén további sérültek segítésére készül. A Vakok Batthyány László Gyermekotthon Római Katolikus Óvodája, Iskolája nevében szóló Fehér Anna nővér szerint a támogatás összege segíthet számukra épületük felújításának folytatásában, hogy aztán a 18. évüket már betöltött gyerekeik is tovább érezhessék az otthon biztonságát, gondoskodását.

AI.