Kiszínezték a Moszkva teret

Kiszineztek_a_Moszkva_teretVictor Vasarely, a világhírű magyar származású festőművész a városok falaira álmodta a képzőművészetet. Megyeri András fényfestő, Tj Yulka festő és a Világ-Kép Kulturális Egyesületet irányító Frank Gábor és Fazekas Bálint arra vállalkozott, hogy – a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével – forgalmas budapesti helyszíneken, a Flórián téren, a Városháza parkban és a Moszkva téren valósítsa meg Vasarely látomását.
A szobrokkal, falfestményekkel, fényjátékkal a szó valódi és átvitt értelmében is színfolttá akarják tenni az egyébként szürkeségbe burkolózó találkozóhelyeket. Újraértelmezik, illetve átírják a köztudatba helytelenül rögzült graffiti fogalmát: művészi értéket közvetítő festményekkel reflektálnak napjaink eseményeire, színeikkel, mondanivalójukkal felvidítják a városképet.
Ennek szellemében néhány jól irányzott „ecsetcsapással”, a megfelelő helyen felállított térelemekkel, aszfalt- és épületképekkel tették élővé néhány napja a Moszkva teret. Művészi tartalommal ruházták fel a terület jellegzetes, azonban pusztán funkcionális feladatokat ellátó objektumait: a Várfok utca felőli szellőzőket, a metró épületének oldalfalait, a tér felett átívelő lépcső betonelemeit és a büfék tetejét. Esztétikus, ugyanakkor használati értékkel is bíró térbeli gombácskák és rongálásbiztos anyagból készült ülőkék kerültek az évek óta nem működő szökőkút környezetébe. A fiatal kortárs művészek bebizonyították, hogy egy kis odafigyeléssel és fantáziával igenis vidámmá lehet tenni az évtizedek óta elhanyagolt közterületeket is.

m.