Kutatók éjszakája szeptember 24-én

A Kutatók éjszakája (Researchers’ Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa számos városában megrendezett fesztivál. A programok mindenütt szeptember 24-én, 15-16 órakor kezdődnek és 22 valamint 24 óra közt érnek véget. A számos budapesti helyszín egyike a Barabás Villa.

Az eseményt 2005 óta évente, minden év szeptemberének utolsó péntekén rendezik, amely idén 2010. szeptember 24-ére esik. 2009-ben több, mint 200 európai városban voltak rendezvények, melyeken 415.000 látogató vett részt. Magyarországon, országos szinten 2006 és 2009 között háromezerről negyvenezerre nőtt a látogatók száma. A médiaközvetítések pedig legalább egy nagyságrenddel több embert, százezreket értek el.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány vezette konzorcium idén először pályázott a Kutatók éjszakájának megvalósítására, a projekt mégis a legjobb lett egész Európában.

A fesztivál célcsoportja a 7-25 éves fiatalok. célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet és bemutassa a kutató érdekes, izgalmas életét s ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

Helyszínek

A programok mindenütt szeptember 24-én, 15-16 órakor kezdődnek és 22 valamint 24 óra közt érnek véget. A szervezők célja, hogy kb. 8000 néző látogasson el a következő budapesti helyszínekre:

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány (A kutató és a gasztronómia). Ezen a helyszínen a kutatók főzőversenyét rendezik meg. Mellette lesz élő zene (Monkey Business), sörpad, dumaszínház és látványos előadások, mert nem a hagymát vágják majd lézerrel.

Petőfi Irodalmi Múzeum (A kutató és az irodalom). A múzeumban a Máguspárbaj című gyerekdarabban Csenge veszi fel a küzdelmet a Záptojásszagú Mágus ellen. A tudóspalánta kislány főleg a vegyészet, látványos kísérletek, a barátai és nagyapja segítségével párbajozik a gonosz varázslóval. A színészek mellett lesznek művészek (Kelle Antal), költők (Lackfi János), írók (Závada Pál), kutatók (Náray-Szabó Gábor), író kutatók- kutató írók (Csányi Vilmos), de aznap nem írnak, csak beszélgetnek.

Barabás Villa (A kutató és a divat). A Barabás Villában többek között fellép Archimedes, Da Vinci, a Curie házaspár és néhány híres kutató, korabeli kutató-kosztümben. A divatbemutatón kívül lesz táncverseny is, ahol nem csak a kutatók táncolnak, hanem Angyal András és párja is.

Collegium Budapest (Kutatás országhatárok nélkül). A várbeli helyszínen sokféle előadás várja az érdeklődőket a legkülönbözőbb kutatásokról („Őskeresés” - Klaniczay Gábor, „Az élet keletkezése” - Szathmáry Eörs, vagy a női kutatók helyzete és kutatói mobilitás programok) Közben a kicsik képregényt rajzolnak a KUTATÓ életéről, vártörténeti sétán vesznek részt vagy megnézik a Collegium börtönét.

Ericsson Infopark (A kutató és a média). Az Ericssonban működés közben lehet megnézni egy 3D felvevőt és lejátszót, egy twitterező fát (ami bejegyzéseket küld közvetlenül egy Twitter oldalra, ha valaki elhalad mellette, de a mozgásra zenével, beszéddel, továbbá a fények le- és felkapcsolásával is reagál), az Ericsson laboratóriumait és munkatársainak hobbiból megalkotott szerkezeteit.

Klebelsberg Kultúrkúria (A kutató és a zene). Az idelátogatók próbára tehetik szerencséjüket és tudásukat az IQ kaszinóban, ahol a furfangos feladatokkal pontokat és nyereményeket gyűjthetnek. Először a kisebb korosztálynak a Kaláka zenél, majd a fiatal zenekaroké (No Man’s Land, Meztelen Diplomaták) lesz a főszerep. Lesz borkóstolás és persze a témához kapcsolódó tudományos előadás is.

A 2010. júniusában gyerekeknek meghirdetett plakáttervező-verseny („A 2011-es kutatók éjszakája hirdetőplakátja”) díjkiosztója a Barabás Villában, a gyerekeknek és kutatóknak szóló versíró-verseny („A kutató álma”) eredményhirdetése a Petőfi Irodalmi Múzeumban lesz.

Idén először két magyar nyertese van a brüsszeli pályázatnak. Párhuzamosan ezzel a csoporttal a Tempus Közalapítvány is szervez – idén ötödik alkalommal – Kutatók Éjszakájával kapcsolatos rendezvényeket vidéki és budapesti helyszíneken, főleg egyetemeken. Központi helyszínük a Millenáris, ahol Ritmika és Aritmetika Műhely címmel rendeznek közös dobolást, de izgalmas Vulkánnapot szerveznek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is (vulkán-szimulációval és vulkán-játszóházzal). Az egri Street Science nevű rendezvényükön pedig a választ kaphatunk arra is, hogyan fagyaszthatunk gyümölcsöket hűtő nélkül a tér közepén egy langymeleg őszi napon.

A két nyertes pályázó szorosan együttműködik a siker érdekében, közösen üzemelteti a www.kutatokejszakaja.hu című honlapot, és a hozzá kapcsolódó www.facebook.com/kutatokejszakaja, twitter.com/kutatokejsz oldalakat, ahol további részletes információ olvasható az eseményről.

A projektet az Európai Unió 7. Keretprogramja támogatja.

Kutatók éjszakája – Barabás Villa: A kutató és a divat

2010. szeptember 24.

15:00-23:00

Science Café

Ülj le egy kávéra a kutatóval, aki megmutatja neked kedvenc szerkezetét, makettjét vagy a kutatás során használt egyik - eddig még soha nem látott - eszközét.

15:00-17:00

Plakátverseny kiállítása

A meghirdetett plakátverseny győztes darabjainak kiállítását szemlélhetik meg az érdeklődők, miközben szavazhatnak is, ezzel is befolyásolva az eredményt.

15:30-17:30

Tanulj neves tudósoktól nevetve!

Rangos előadók vezetik be a látogatókat a környezetvédelem és az anyagtudományok rejtelmeibe.

15:30

Bölcsek köve-e a nanotechnológia?Prof. Gyulai József előadásában

16:00

Nanotechnológia a karámba zárt atomoktól a lepkeszárnyig - Prof. Biró László tolmácsolásában

16:30

Nélkülözhetetlen-e a természet? Gondolatok a biodiverzitás évében - Ifj. dr. Zlinszky János előadása

17:00

Fenntartható fejlődés - Náray-Szabó Gábor bemutatója

17:30-17:50

Polgármesteri köszöntő

Az est további programjait a Hegyvidék polgármestere, Pokorni Zoltán nyitja meg.

17:50-18:50

Divatbemutató

Egyedi tervezésű ruháikban mutatkoznak be a kutatók: vendég lesz többek között Archimédesz, Da Vinci, és a Curie-házaspár is. Őket Fábry Sándor mutatja be.

18:50-19:10

Díjátadó

A poszterverseny díjait Fábry Sándor adja át.

19:10-20:10

Táncbemutató és táncverseny

Az est folyamán Angyal András táncra perdül párjával, és lejt néhány latin táncot. Ezek után pedig a nézőkön és az inkognitóban résztvevő kutatókon a sor, hogy megcsillogtassák tánctudásukat a táncverseny keretében.

20:10-21:10

Tánctanulás

A kevésbé bátrak sem szorulnak háttérbe: kutatók és nézők együtt tanulhatnak jobbnál-jobb táncokat.

21:10-23:00

Bál

A Barabás Villa neoklasszikus épülete kiváló helyszín az itt megrendezendő bálnak, ahol maguk a kutatók mutatják be - a nézőket is bevonva - tánctudásukat. Az élő zene tovább fokozza az est különlegességét: a báli zenét ugyanis a műegyetemisták zenekara szolgáltja.