Magyar bajnok a hegyvidéki vitorlás

Péch Fanni learatta a babérokat a serdülő-, ifjúsági és junior országos bajnokságon a 420-as hajóosztályban, miután párosban Héjj Eszterrel együtt abszolút bajnoki címet szereztek. A Winddance Sailing Team versenyzője azonban nemcsak a sportban remekel, hiszen a Városmajori Gimnázium tanulójaként már kétszer elnyerte a „Magyar Köztársaság jó tanulója, jó sportolója” kitüntetést.

Magyar_bajnok_a_hegyvideki_vitorlasA tizenhét éves Péch Fanni már két éve bebizonyította, hogy van keresnivalója a nemzetközi vitorlázósportban. Noha alig hat esztendővel ezelőtt, 2004-ben kezdett el komolyabban foglalkozni a sportággal, rövidesen megnyerte az Optimist, majd az eggyel nagyobb kategóriának számító Laser 4.7-es országos bajnokságot. Eddigi legjobb eredményét 2008-ban az Olaszországban megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon érte el, ahol az előkelő második helyen végzett. Az idei, Velencei-tónál rendezett serdülő-, ifjúsági és junior országos bajnokságon megkoronázta eddigi pályafutását: párjával, Héjj Eszterrrel a 420-as hajóosztályban elnyerték a magyar bajnoki címet.
– Sokat jelent számunkra a győzelem, megérte küzdeni és hinni a sikerben. Ez az eredmény arra ösztönöz bennünket, hogy a jövőben még nagyobb erőbedobással folytassuk felkészülésünket – mondta el lapunknak Péchi Fanni. A hegyvidéki, Városmajor Gimnáziumban tanuló lány azt is elárulta, hogy általában Szlovéniában, Olaszországban és Horvátországban edz a versenyek előtt, felkészülését a világ élvonalába tartozó edzők és versenypartnerek segítik. Rajtuk kívül sokat köszönhet nevelőedzőjének, Török Péternek, aki egyben a magyar Optimist-válogatott szövetségi kapitánya.
Az évad befejező ifjúsági ranglistaversenyén, a balatonfűzfői Caprine Kupán újabb győzelmet ünnepelhetett a páros. A végső futamban már el sem kellett indulnia a két fiatal hölgynek, hiszen korábban biztossá vált, hogy a fiúegységeket is maga mögé utasítva a Péch Fanni–Héjj Eszter kettős abszolút bajnoki címet szerzett. A lányok rögtön a verseny után megkezdték a felkészülést a következő, 470-es hajóosztályban a szlovéniai Isolában, Dragan Gasic edző szakmai irányításával.
Az ifjú vitorlázónak volt kitől örökölnie tehetségét, édesapja szintén versenyzett ebben a sportágban. Egész családja kötődik a vízhez, édesanyja a Balaton partjáról, Révfülöpről származik, a nagyszülei még most is ott élnek. Fanni a sport mellett a tanulásban is jeleskedik: már kétszer elnyerte a „Magyar Köztársaság jó tanulója, jó sportolója” kitüntetést, és egy alkalommal a XII. kerülettől, egyszer pedig a fővárostól is kiérdemelt hasonló elismerést.

(Em.)