Megfestett szakrális élmények

A Hegyvidék Galériában nyílt meg az a kiállítás, amelyen a kerület szakrális helyei ihlette képek láthatók. Az Európa számos országából érkező művészek megfestették mindazt a benyomást, érzést, ami nálunk érte őket. A tizennegyedik Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep ezzel a tárlattal csatlakozott a Szakrális Művészetek Hete országos rendezvénysorozatához.
Megfestett_szakralis_elmenyek„Fontos, hogy az ország és a világ különböző részeiből érkező művészek találkozzanak és tanuljanak egymástól – mondta megnyitóbeszédében Lovas Pál alpolgármester –, a beszélgetések, az alkotás folyamata a tanulás fontos részét jelentik. A kultúrák nélkülözhetetlen találkozása az ilyen művésztelep, ahová mindenki a saját tudását, saját technikáját hozza, amit aztán a többiek tudásával gazdagítva vihet haza.”
A kiállítóterembe lépve elsőként a friss festék semmihez sem hasonlító, ígéretes illata kelti fel a nézelődő figyelmét, amit tovább fokoznak a látottak. Egymástól megkülönböztethetően eltér az alkotások stílusa – a festmények mellett egy szobor és egy dombormű is –, mégis rendkívül szoros egységet alkotnak. Talán épp a tárlat témája teszi, hogy a művek ennyire erősítik és kiegészítik egymást. Nem túlzás állítani, hogy a képeket szemlélve egy idő után némi áhitat lesz úrrá a látogatón.
„Soha még ennyi figuratív ábrázolás nem született, mint ezúttal” – mondta a megnyitón Breznay András, a művésztelep vezetője, aki elmesélte, hogy a munkát megelőzően közösen buszos kirándulást tettek a Hegyvidék különböző szakrális helyszínein, hogy mindenki ízelítőt, benyomást szerezhessen az alkotáshoz.
Breznay András tárlatvezetésszerű köszöntőjében egyesével mutatta be, értékelte a műveket és alkotóikat, hozzátéve, hogy az elkészült munkáknak csupán a harmada látható a Városmajor utcai galériában. A képek mind különlegesek és sajátosak a maguk nemében. Van, amelyik a keleti hit hangulatát jeleníti meg a vásznon, van, amelyik csak a rendkívül finom színérzékelésével kapcsolódik a szakralizmushoz. Visszatérő motívum a városmajori templom; felfedezhető a balkáni ikonok régisége, melyek megkarcoltságát színnel és festékkel ábrázolják. A humor sem hiányzik a sorból (az angyalok is játszanak néha a tűzzel – gondolható az égő csipkebokor körüli angyalokról).
A Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepet 1997 óta támogatja az önkormányzat. 2003 óta minden évben előre meghatározott tematika ad támpontot ahhoz, hogy a művészek szellemileg felkészülhessenek a művésztelepre. A hazai és külföldről érkező művészek a kerületet a saját stílusukon keresztül mutatják be. Az ideit megelőző művésztelepek témája az önarckép, a Hegyvidék portréja, a panoráma, a fotó mint médium, a zöld sziget és a mozgás élménye volt.

A. I.