Méltó emlékezés Márton Áronra

Szederkényi Károly farkasréti plébános kezdeményezésére szobrot állít Márton Áron tiszteletére a Hegyvidéki Önkormányzat. A hitvalló erdélyi püspököt ábrázoló, közel két méter magas műalkotást várhatóan novemberben avatják fel a Hóvirág és a Törökbálinti út kereszteződésében újonnan kialakított emlékhelyen.

Méltó módon szeretné megőrizni az utókor számára Márton Áron emlékét a Hegyvidéki Önkormányzat. Két évvel ezelőtt a kerület javaslatára a főváros a boldoggá avatás előtt álló legendás erdélyi püspökről nevezte el a korábbi Farkasréti teret. Az önkormányzat döntése értelmében most ide, a Hóvirág és a Törökbálinti út találkozásánál nemrég kialakított emlékhelyre kerül az egész életében a magyar kisebbség jogaiért, a vallás- és lelkiismereti szabadság érvényesítéséért küzdő egyházfő szobra.
Eredetileg egy nonfiguratív alkotás készült volna, a koncepciót tavaly a képviselő-testület is elfogadta, azonban a döntést a hívek kérésére az önkormányzat felülvizsgálta. Ezt követően került a köztéri szobrokat engedélyező Budapest Galéria elé Kontúr András szobrászművész élethű mellszoborterve. Miután az 1:1-es méretarányú gipszforma bemutatását követően a galéria szeptember elején hozzájárult a műalkotás felállításához, Kontúr András hozzákezdhetett a mészkő posztamens és a mellszobor kifaragásához.
Időközben a Hóvirág és a Törökbálinti út találkozásánál befejeződött az emlékhely környezetének átépítése: felújították a járdát, elkészült a térkövezés és a térrészletet szegélyező terméskő mellvéd is a helyére került. A szobor és a szomszédos lakóház között esztétikus lépcsősort, illetve akadálymentes járdát építettek. Márton Áron emlékhelyének átadására, valamint a szobor felszentelésére várhatóan november elején kerül sor.

(m.)