„Minden hazám javára…”

Több jeles nap és alkalom is indokolja, hogy megemlékezzünk gróf Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke kultuszát öregbítő, s kerületünkhöz számos okból köthető különleges eseményről. Közeledik az aradi vértanúk kivégzésének százhatvanadik évfordulója. Ugyanazon a napon, október 6-án lőtték agyon „kegyelemből” a magát súlyosan megsebesítő, vérveszteségtől legyengült Batthyányit Pesten a pest-budai katonai kerület parancsnokának utasítására. A vérveszteségtől tántorgó egykori miniszterelnök a kivégzőosztag előtt fél térdre ereszkedett, és „Éljen a haza! Rajta, vadászok!” kiáltással várta a sortűz eldördülését.
Minden_hazam_javara1A Batthyány-emlékévben, 2007-ben a Vas megyei Közgyűlés – mely megyéhez számos kötődése volt a néhai miniszterelnöknek – úgy döntött, hogy dr. Sikota Győző iparművészt és művészeti írót, kerületünk régi lakóját kéri fel egy egyedi díszváza elkészítésére. A hollóházi porcelánváza első oldalán a legismertebb, Barabás Miklós-féle Batthyány-portré látható a következő felirattal: „Gróf Batthyány Lajos első felelős magyar kormány miniszterelnöke”. Az alkotás a körmendi múzeumba került, méltó helyre.
Minden_hazam_javara2Barabás Miklós – mint a 19. századi hazai portréfestészet kiemelkedő képviselője – több ízben is dolgozott Batthyány Lajosnak 1845–46-ban, a feleségéről és a fiairól is készített rajzokat. Mint ismert, Barabás Városmajor utcai villája néhány évvel ezelőtt nyerte vissza eredeti állapotát – a Hegyvidék egyik büszkeségének dísztermében látható az a festmény, amelynek másolata a hollóházi váza oldalára került.
A Vas megyei önkormányzat közgyűlése az idén úgy határozott, hogy megrendeli Sikota Győzőtől a váza második példányát. Az alkotás elkészült, és a vasi megyeháza elnöki szobáját díszíti. A váza másik oldalán egy Batthyány-idézet, egyben hitvallás olvasható: „Minden hazám javára, ami csekély erőmből kitelik.” A jelmondat intő és időtálló üzenet a mának és a jövőnek egyaránt.

JM