Mindenki_jobb_kozbiztonsagot_szeretne1

Mindenki jobb közbiztonságot szeretne

A Városmajor környékén működő oktatási intézmények régóta várnak arra, hogy a park közbiztonságát javító, tervezett fejlesztések elinduljanak. Az iskolakezdettel együtt a diákokat érintő közbiztonsági problémák ismét előtérbe kerültek – különösen azok a szülők aggódnak, akiknek gyermeke már egyedül közlekedik.


A fővárosi fenntartású Városmajor az átlagosnál jóval kockázatosabb helynek számít a kerületben: korábban sok rablás, lopás történt itt, de más, súlyos bűncselekmények is időről időre előfordulnak a parkban.
- Minden nap a parkon át sétálva viszem az elsős és negyedikes gyermekemet a Kós Károly iskolába. A nagyobbik gyermekem már közlekedhetne egyedül is, mégsem engedem, mert a Városmajoron is keresztül kellene mennie, ami most sajnos nem biztonságos – mondja az egyik szülő, Ágh Zsófia. Az édesanya nemrégiben annak volt szemtanúja a játszótérnél, hogy elkaptak egy gyermeket zaklató „mutogatós bácsit”, de hallomásból sok más, aggasztó esetet ismer. Szerinte elengedhetetlen, hogy végre lépéseket tegyenek a park biztonságának növelése érdekében: a szülők többsége örülne annak, ha végre körbekerítenék a parkot, kamerarendszert építenének ki, illetve állandó őrzést kapna a terület.
- Mivel manapság körülbelül 12 éves kortól engedik a szülők egyedül közlekedni gyermekeiket, leginkább a 12-16 évesek ellen irányulnak a bűncselekmények – tudtuk meg a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola igazgatójától. Dr. Szebedy Tas jelezte: az esetek túlnyomó többségénél a tettesek, akik gyakran alig idősebbek áldozataiknál, általában pénzt, mobiltelefont és más, értékes műszaki cikkeket vesznek el a kisebbektől.
Az igazgató tapasztalatai szerint már nem csak a parkban, hanem az iskolákban sincsenek biztonságban a gyerekek értékei, hiszen a parkba „beköltözők” az intézmények épületeit is figyelik, s amikor alkalmuk adódik, visznek, amit látnak. Nem válogatnak: a diákok táskái, kabátjai éppúgy célpontot jelentenek, mint a pedagógusok személyes tárgyai. Az udvarokon elhelyezett kerékpárokat is lopják, nem beszélve a robogókról.
Az igazgató meggyőződése, hogy nagyban javítaná a közbiztonságot, ha bekerítenék és éjszakára bezárnák a Városmajort.
- Régóta időszerű már a kerítés kiépítése, a kollégáimmal együtt nagyon reménykedünk benne, hogy végre elkészül. Ez ugyanis megteremtheti a lehetőségét annak, hogy ismét biztonságos, rendezett legyen a jelenleg meglehetősen gazdátlan képet mutató park. Nagy előrelépés lenne a bekerítésen kívül a magyar és nemzetközi példák szerint sok helyen bevált megfigyelő kamera rendszer kiépítése is – hangsúlyozta Szebedy Tas.
Az igazgató véleményéhez csatlakozott a Kós Károly iskola vezetője, Nagyné Pozsár Katalin is, aki szintén reméli, hogy a park bekerítésével nagyobb biztonságban lesznek a gyerekek. A tagintézmény-vezető úgy vélte: a kerítéssel és őrzéssel nem csak a közbiztonság javulhat, hanem más problémák is megoldódhatnak. Például, ha betartatnák a kutyasétáltatás szabályait, és figyelnének arra, hogy a gazdák összeszedjék kedvencük piszkát, nem kellene állandóan azokat kerülgetni – amikor a parkban tartanak testnevelésórákat, vagy más foglalkozásokat a gyerekeknek.
Az iskolák vezetői egyetértenek abban: nem csak a hozzájuk járó gyerekek és szüleik érdeke, hogy biztonság és rend legyen a Városmajorban. Ezt szeretné mindenki, aki a parkot szeretné használni, azaz nem beköltözni, rongálni vagy fosztogatni, hanem sétálni, pihenni vagy épp sportolni szeretne.
Az elmúlt években számos, a sértettek személyét, testi épségét közvetlenül veszélyeztető, illetve több esetben sérüléssel járó bűncselekmény történt a Városmajorban, melyek jelentős része fiatalok ellen irányult. Legtöbbször pénzükért, mobiltelefonjukért támadják meg az iskoláskorúakat, sajnos azonban szemérem elleni erőszakra és gyilkosságra, is volt példa a parkban.
A fiatalkorúak mellett a nők sem érezhetik magukat biztonságban, akiket általában táskájuktól igyekeznek megszabadítani a rablók. Az egyik legsúlyosabb támadás 2008. májusában történt: egy idős asszonyt bántalmaztak, aki nem sokkal ezután, szívinfarktus következtében a kórházban elhunyt.
Dr. Farkas Csaba alezredes, a kerületi rendőrkapitányság újonnan kinevezett vezetője megkeresésünkre elmondta: szeretnék elérni, hogy senkinek se kelljen félnie a Városmajorban, ezért úgy szervezik a rendőrjárőrök szolgálatát, hogy minden napszakban rendszeresen lássanak el gyalogos járőrszolgálatot a park területén. Állandóan nem tudnak jelen lenni, de az önkormányzattal történő együttműködés jegyében a kerületi közterület-felügyelők és településőrök segítik munkájukat.
A rendőrkapitány közölte: támogatja a park körbekerítését, szeretné, ha ez mielőbb megvalósulhatna. Örvendetesnek tartja, hogy az önkormányzat térfigyelő-kamerák kiépítését is tervezi, melyek megelőző hatásúak – az elkövetők nem szeretnek kamerák előtt bűnözni –, másrészt pedig a felderítés, a bizonyítás szempontjából is fontos szerepet játszanak. Farkas Csaba megjegyezte: mivel ősztől már délután besötétedik, s ilyenkor még sok iskolás megy keresztül a parkon, a közvilágítást is javítani kell. Ezért még szeptember első felében az önkormányzat munkatársaival közösen kijelölik azokat a helyszíneket a Városmajorban, ahol a világítás hozzájárulhat a park biztonságának növeléséhez.Mindenki_jobb_kozbiztonsagot_szeretne2

z.