Népszerű a tömegsport

Folytatódik a Sportos, edzett Hegyvidék

A kerület lakosainak általános edzettségi, divatos szóval fittségi állapotán kívánt javítani az önkormányzat, amikor hat évvel ezelőtt életre hívta a Sportos, edzett Hegyvidék (SEH) programot. A SEH sikere – nem túlzás – minden előzetes várakozást felülmúlt, ezért a szervezéssel megbízott XII. kerületi Szabadidősport Központ már a következő esztendőben bővítette a sportkínálatot.
Jelenleg kilenc állandó, a kerületiek számára ingyenes program várja a mozogni vágyókat. Hangsúlyosan azokat, akik ezt egyébként anyagi okokból nem tehetnék meg – elég arra gondolni, mennyibe kerül egy óra torna, vagy a síoktatás, az uszodabérlet. A kezdetektől nagy népszerűségnek örvendő aerobik és kímélő torna mellett úszás, testépítés, a „Lépéselőny” futóklub keretében futás és kocogás, síoktatás, természetjáró túra, kerékpározás, valamint nordic walking – speciális sétálóbotos gyaloglás – szerepel a SEH kínálatában.
Igyekeznek valamennyi korosztályt megszólítani, különösen a mindennapi mozgásból általában kimaradó középkorúakat és nyugdíjasokat. Utóbbiak számára különösen fontos, hogy testüket minél jobban karbantartsák, mert ezzel nagyobb az esélyük a betegségek megelőzésére, illetve legyőzésére.
Az igények megismerése érdekében kérdőíves felmérések is készültek, ezekben a többi között a SEH ismertségére, a helyszínekkel és a programokkal kapcsolatos elégedettségre, valamint a fejlesztés lehetséges irányaira kérdeztek rá a szakemberek. Nemrégiben készült el a legutolsó felmérés értékelése, amiből kiderült, hogy a SEH keretében rendszeresen mozgók mintegy kétharmada nő, a résztvevők többsége a fiatal középkorúak köréből kerül ki.
A leglátogatottabb programok az úszás, a túrázás, az aerobik és a kímélő torna. Egyértelműen pozitív értékelést kaptak az oktatók, különösen a kímélő tornát irányító TF-es gyógytornász hallgatók munkájával elégedettek a válaszadók. Többen felvetették, hogy érdemes lenne a jógát, illetve valamilyen táncos mozgásformát bevonni a foglalkozások közé – e javaslatokat a szervezők is jónak tartják, így a jövőben várhatóan ezekkel bővülhet a program.Nepszeru_a_tomegsport

(em.)