Raszorulokon_segit_az_onkormanyzat

Rászorulókon segít az önkormányzat

Folyamatosan bővíti szociális ellátórendszerét az önkormányzat. Az új támogatási formák bevezetésének célja, hogy a Hegyvidéken ne kelljen nélkülöznie egyetlen gyermeknek, idős embernek vagy önhibáján kívül bajba jutott polgárnak sem. A tervek szerint januártól a jogosultsági kör kiszélesítésével még több rászorulón segítene a kerület vezetése.

Országos összehasonlításban is kiemelkedő színvonalú szociális ellátórendszert tart fent a Hegyvidéki Önkormányzat. A törvényekben meghatározott támogatási formák mellett többféle segélyt, valamint természetbeni juttatást vehetnek igénybe a kerületi polgárok. Ennek ellenére még mindig vannak olyanok, akik bár segítségre szorulnak, mégis kívül maradnak a szociális hálón.
A kerület legkésőbb 2011 januárjától kiszélesítené az eseti segélyre jogosultak körét – tájékoztatta lapunkat Kovács Lajos. A szociális területért felelős alpolgármester elmondta, hogy a népjóléti intézkedések célja a Hegyvidéken élők létbiztonságának további erősítése. Az elképzelések szerint a jövőben az évente egyszer, méltányosságból adható eseti segélyekre ugyanazok a feltételek lesznek érvényesek, mint amiket az eseti segélynél már évek óta alkalmaznak. Azok számára, akik valamilyen okból nem vehetik igénybe az évente akár többször is adható eseti segélyt, az önkormányzat méltányosságból egy évben egyszer magasabb jövedelemhatár figyelembevételével megállapíthatja a támogatást. Míg előbbinél a jogosultság kiszámításakor eddig is különbséget tettek az egy- és a többfős háztartások között, utóbbinál nem vették figyelembe a lakásban élők számát – ezen szeretnének most változtatni.
Ma még előfordulhat, hogy az öregségi nyugdíjminimum háromszorosánál (2009-ben 85 500 forintnál) alig néhány száz, esetleg ezer forinttal nagyobb jövedelemmel rendelkező, egyedül álló kisnyugdíjas ezen a címen nem kaphat önkormányzati segítséget, miközben egy 165 ezer forintból gazdálkodó házaspár igen. Hasonló a helyzet a váratlan élethelyzet, betegség, vagy akár nagy összegű kötelező közműfelújítás, például gázhálózat-rekonstrukció miatt nehéz helyzetbe kerülő polgároknak adható krízissegély kérelmezésekor, a jövedelmet ugyanis ilyenkor is a háztartásban élők arányában számolják ki. Éppen ezért a legkésőbb januárban életbelépő új támogatási rendszerben mindkét segélyezési formánál, valamint ezzel egy időben a közgyógyellátás igénybevételének feltételei között is emelkedne az egyedül állók esetében alkalmazott jogosultsági jövedelemhatár.
Kovács Lajos elmondta, azoknak is segítenének, akik bár nagyobb bevételből gazdálkodhatnak, vis major helyzetek megoldásához nem rendelkeznek elegendő megtakarítással, és jövedelmi helyzetük miatt nincs lehetőségük bankhitel igénybevételére. Ilyenek lehet a komolyabb viharkár, netán a lakás fűtésrendszerének előre nem látható cseréje. Számukra az önkormányzat hosszú távú, a kérelmező teherbíró képességének mértékéig, de legfeljebb százezer forintig kamatmentes kölcsönt nyújtana, amit az igazolt jövedelem arányában törleszthetnének a támogatásban részesülők.
Jelentős könnyítés az adósságkezelésre szorulók számára, hogy az önkormányzat a két főre számolt elismert lakásnagyságot az eddigi hatvanról hatvanöt négyzetméterre emelné. A legfrissebb statisztikák szerint ugyanis a legtöbb kerületi lakás 60-65 négyzetméteres, így a változtatással több száz rászoruló kaphat segítséget. Az alpolgármester az óvodás-, illetve iskoláskorú gyermeket nevelő családoknak is jó hírrel szolgált: amennyiben a képviselő-testület megszavazza, jövőre a gyermekétkeztetési támogatás már augusztus 15-től kérelmezhető lesz, ezzel megszűnik az a furcsa helyzet, hogy a szeptemberi étkezés költségét az önkormányzat utólag téríti vissza a jogosultaknak.

mm.